Neophodno je da postoji rezerva gotovine

Grantam: Sprema se kriza, potrebno je izbegavati američke akcije

BerzaNovacSvetU fokusuVesti

22.2.2022 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Grantam: Sprema se kriza, potrebno je izbegavati američke akcije Grantam: Sprema se kriza, potrebno je izbegavati američke akcije
Džeremi Grantam (Jeremy Grantham) nedavno je dijagnostikovao četvrti američki „supermehur“ i upozorio da će berzanski indeks S&P 500 pasti za 43 odsto jednom nakon... Grantam: Sprema se kriza, potrebno je izbegavati američke akcije

Džeremi Grantam (Jeremy Grantham) nedavno je dijagnostikovao četvrti američki „supermehur“ i upozorio da će berzanski indeks S&P 500 pasti za 43 odsto jednom nakon što balon pukne.

Veteran među investitorima i suosnivač kompanije GMO, specijalizovane za upravljanje imovinom, objasnio je u intervjuu za Fox Business kako investitori treba da se pozicioniraju u trenutnoj situaciji.

„Ono što bih uradio jeste da se pobrinem da postoji rezerva gotovine. Možda će biti sjajnih prilika za kupovinu u narednih nekoliko godina“, rekao je on.

Ranije je ovaj investitor poručivao da čuva gotovinu kako bi mogao da je lako upotrebi, kao i malu količinu zlata i srebra.

„Drugo, pokušao bih da izbegnem američke akcije. Ako već morate da posedujete neke, ja bih posedovao visokokvalitetne“, rekao je Grantam, prenosi B92.

On je više puta upozoravao investitore da su uhvaćeni u istorijski mehur, a prema njegovim rečima, pad indeksa S&P 500 znači da se sprema kreditna kriza.

„Izbegavajte dugove. I koliko god možete, izbegavajte SAD. To je tržište sa najvišim cenama. Nekretnine su precenjene svuda u svetu, ali berze van SAD, začudo, ne stoje tako loše. Uglavnom su i tamo stvari skupe, ali su ‘normalno’ skupe. Postoji nekoliko jeftinih zemalja. Japan izgleda prilično jeftino, Velika Britanija takođe nije tako loša. A ako morate da kupujete u SAD, pobogu, izaberite kvalitetne akcije i imajte rezervu gotovine“, rekao je on.

Grantam je ranije kritikovao Federalne rezerve zbog, kako se navodi, nepriznavanje bola koji sledi investitorima nakon pucanja tržišnog balona, prenosi B92.

„Jedan od glavnih razloga zbog kojih osuđujem supermehure – i zameram Federalnim rezervama i drugim finansijskim vlastima što ih dozvoljavaju i omogućavaju – jeste nedovoljno prepoznata šteta koju mehuri nanose dok se prazne i umanjuju naše bogatstvo“, rekao je Granhtam.

  • Bella

    23.2.2022 #1 Author

    Bice velike krize, ovo je pocetak. Treba cuvati novac.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...