Za nabavku energenata već potrošeno 750 miliona evra

Ako se nastave neplanirani troškovi treba očekivati puštanje korporativnih obveznica

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaVesti

20.12.2021 15:36 Autor: Stanislav Stanišić 0

Ako se nastave neplanirani troškovi treba očekivati puštanje korporativnih obveznica Ako se nastave neplanirani troškovi treba očekivati puštanje korporativnih obveznica
Nakon energetskog kolapsa koji je Srbiju zadesio sa prvim snegom, ministar finansija uputio je umirujuću poruku da je državna kasa stabilna i da će... Ako se nastave neplanirani troškovi treba očekivati puštanje korporativnih obveznica

Nakon energetskog kolapsa koji je Srbiju zadesio sa prvim snegom, ministar finansija uputio je umirujuću poruku da je državna kasa stabilna i da će država na kraju godine imati dve milijarde evra na računu.

U razgovoru za Biznis.rs profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić konstatuje da država ima neplanirane troškove nastale energetskom krizom i veruje da je dovoljno sredstava da se pokriju troškovi koji su izvesni.

„Ako se situacija stabilizuje mislim da neće biti problema, ali ako se kriza nastavi treba se u najmanju ruku zabrinuti da li ćemo potrebe moći da finansiramo iz raspoloživog novca koji imamo u budžetu Srbije“, kaže Savić.

Ukoliko se nastavi neplanirana potrošnja za nabavku energenata, on očekuje da će država morati da pušta korporativne obveznice i da će to prvo biti urađeno sa obveznicama Elektroprivrede Srbije (EPS), podsećajući da se one izdaju na račun preduzeća, ali da je garancija država.

„Ne mogu da procenim koliko novca je potrebno i sa koliko država raspolaže, ali ako sam dobro ispratio ovih dana 750 miliona evra je pušteno na devizno tržište za nabavku energenata i to je već manje-više potrošeno“, objašnjava profesor Savić.

Naš sagovornik podseća da se pre samo 15 dana tvrdilo da imamo stabilan elektroenergetski sistem i da će struje biti dovoljno. On navodi da su mnogi upozoravali da će TENT zadesiti kolaps, ali da zapuštenost EPS-a seže mnogo dalje od sadašnjeg rukovodstva.

„Dozvoljavam da se desi ispad, to se događa i u organizovanijim zemljama, ali ovo je nešto što se moglo sprečiti jer smo mi naše kapacitete izbacili iz proizvodnje zato što neko nije radio svoj posao. Smatram da je problem mnogo dublji i nemoguće je za 15 dana preći na neko kvalitetnije nalazište uglja. To samo znači da je neko ko je za to zadužen trebalo o tome da razmišlja pre godinu-dve. Jer to su stvari koje su se radile i ranije, samo je neko trebalo to da organizuje, uskladi i planira. Izgovor ne mogu biti padavine i zima, svako treba da snosi posledice svog lošeg rada. Treba izvući zaključak i pouku iz cele situacije da nam se ne ponovi“, objašnjava Ljubodrag Savić.

On smatra da se dogovor o gasnom aranžmanu sa Rusijom odnosi na količine koje smo do sada koristili, a preko toga se kupuje na berzi.

„Gas je geopolitičko pitanje i način obračuna Zapada sa Istokom, i obrnuto. Mi smo samo kolateralna šteta i uradili smo koliko su nam mogućnosti dozvoljavale“, smatra Savić.

Profesor odbacuje mogućnost da dođe do korigovanja cena električne energije za građane.

„Mi smo sada u izbornoj godini i nema šanse da se čak i simbolično poveća cena struje za stanovništvo, dok privreda u skladu sa najavama može da očekuje nove više ugovore“, zaključuje Savić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...