Usvojen Akcioni plan za Strategiju razvoja startap ekosistema u 2024. godini

Do kraja godine 300 registrovanih startapa i 900 miliona dinara za bespovratno finansiranje

Hi-techInovacijeInvesticijeSrbija

2.2.2024 11:43 Autor: Milica Rilak 10

Do kraja godine 300 registrovanih startapa i 900 miliona dinara za bespovratno finansiranje Do kraja godine 300 registrovanih startapa i 900 miliona dinara za bespovratno finansiranje
U Registru subjekata inovacionog sistema za sada je registrovano 118 kompanija, institucija i fizičkih lica među kojima su četiri startapa, a novousvojenim Akcionim planom... Do kraja godine 300 registrovanih startapa i 900 miliona dinara za bespovratno finansiranje

U Registru subjekata inovacionog sistema za sada je registrovano 118 kompanija, institucija i fizičkih lica među kojima su četiri startapa, a novousvojenim Akcionim planom za razvoj startap ekosistema postavljen je cilj da do kraja ove godine bude registrovano 300 startap kompanija.

Akcioni plan predviđa različite mere i aktivnosti kako bi se unapredili finansiranje, poslovanje i infrastruktura koju startapi koriste, a samo za sprovođenje mere „Uvođenje sadržaja o startap preduzetništvu u visoko obrazovanje“ procenjuje se da će biti potrebno 10 milijardi dinara u 2024. godini.

Od toga je devet milijardi potrebno za finansiranje razvoja novih interdisciplinarnih master programa za primenu veštačke inteligencije u BIO4 naukama, odnosno biotehnologiji, biomedicini, bioinformatici i istraživanjima u oblasti biodiverziteta.

Još milijardu dinara, kako stoji u Akcionom planu za sprovođenje Strategije razvoja startap ekosistema, potrebno je za inoviranje akreditovanih studijskih programa uvođenjem preduzetništva i povezanih veština.

Jedna od mera predviđenih tim dokumentom je i podizanje nivoa bespovratnog finansiranja startapa u ranoj fazi.

Autori plana nadaju se da će do kraja godine broj podržanih startapa dostići 290, kao i da će oni samostalno obezbediti oko milijardu i po dinara investicija.

Foto: BIO4

Mere bespovratne podrške trebalo bi da budu sprovedene preko Fonda za inovacionu delatnost, i to u vrednosti od 120 miliona dinara za Program ranog razvoja, kao i preko Programa „Pametni početak“ u vrednosti od 420 miliona dinara. Još 360 miliona dinara obezbeđeno je preko programa SAIGE Svetske banke, koji je namenjen startapima koji su već obezbedili podršku privatnog investitora u vrednosti do 300.000 evra.

Pomenimo i da je Akcionim planom predviđena implementacija programa Fonda za inovacionu delatnost za koinvestiranje sa fondovima preduzetničkog kapitala u vrednosti od 600 miliona dinara.

Kako je Biznis.rs već objavio, savetnik u kabinetu premijerke Stefan Badža najavio je da država planira da uloži pet miliona evra u VC (venture capital) fond koji će ulagati u startape iz oblasti veštačke inteligencije.

Tokom ove godine trebalo bi da otpočne rad i na izradi nove, odnosno izmenama postojeće regulative.

Planira se početak rada na zakonu koji bi regulisao grupno finansiranje (Crowdfunding), a za izradu nacrta i predloga zadužena je Narodna banka Srbije. Tokom godine predviđen je i rad na izmenama Zakona o inovacionoj delatnosti, kao i Zakona o alternativnim investicionim fondovima.

Poseban zadatak koji je država sebi zadala u ovoj godini je izrada digitalnog alata za praćenje i analiziranje indikatora kojima se meri inovativnost države, za šta je zadužen Institut za veštačku inteligenciju iz Novog Sada.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...