U toku je rad na Strategiji za razvoj AI do 2030. godine

Pet miliona evra za startape iz oblasti veštačke inteligencije u Srbiji

Hi-techInovacijeInvesticijeSrbija

1.2.2024 15:44 Autor: Milica Rilak 12

Pet miliona evra za startape iz oblasti veštačke inteligencije u Srbiji Pet miliona evra za startape iz oblasti veštačke inteligencije u Srbiji
Želimo dodatno da ulažemo u razvoj veštačke inteligencije u Srbiji, i planiramo da u naredne tri godine uložimo oko 70 miliona evra iz kredita,... Pet miliona evra za startape iz oblasti veštačke inteligencije u Srbiji

Želimo dodatno da ulažemo u razvoj veštačke inteligencije u Srbiji, i planiramo da u naredne tri godine uložimo oko 70 miliona evra iz kredita, uključujući i 30 miliona evra u superkompjuterske platforme, kako bismo omogućili da startapi i istraživači brže i jednostavnije rade u našoj zemlji, rekao je Stefan Badža, savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Srbije.

On je tokom neformalnog susreta sa novinarima na temu digitalnih inovacija u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) najavio i da država planira da uloži pet miliona evra u VC (venture capital) fond koji će ulagati u startapove iz oblasti veštačke inteligencije.

Podsećajući na to da je Srbija usvojila Strategiju za razvoj veštačke inteligencije još 2019. kao i da je dve godine kasnije osnovan Institut za AI, ali i prve superkompjuterske platforme, dok je veštačka inteligencija počela da se uči u osnovnim školama, Badža je naglasio da Srbija želi da sačuva lidersku poziciju u Jugoistočnoj Evropi u toj oblasti.

„Taj zamajac daje i poslovanje svetskih tehnoloških kompanija u našoj zemlji, koje su značajne resurse uložile u razvoj AI, ali nama je ključno da ne budemo samo mesto gde se proizvodi softver već i da naši građani imaju korist od toga kroz kvalitetnije javne usluge„, istakao je Badža.

Kada je reč o malim i srednjim preduzećima, najavio je i da bi uskoro trebalo da profunkcioniše platforma za povezivanje naših firmi sa startapovima koju je Srbiji ustupio Singapur.

Podsetio je i da bi do kraja godine trebalo da proradi softver koji će obezbediti brži skrining i detekciju karcinoma dojke.

Image by pressfoto on Freepik

“Što se tiče regulative, želimo da omogućimo da Srbija bude dobro mesto za inovacije i da možemo na brz i efikasan način da izdajemo dozvole da firme upotrebljavaju podatke, ali uz poštovanje najviših etičkih standarda, kako bismo privukli razvoj što više proizvoda iz tog domena”, istakao je Badža.

Prema njegovim rečima, u toku je rad na nacrtu Strategije za razvoj veštačke inteligencije do 2030. godine.

„Ideja je da napravimo ambiciozne, ali ostvarive smernice kako bi država imala jasan put šta treba da radi u toj oblasti u narednih šest godina„, zaključio je Badža.

UNDP u Srbiji podržava brojne inicijative u oblasti digitalnih inovacija, uključujući i “Digitalnu ekspediciju” pokrenutu 2021. godine na inicijativu predsednice Vlade.

Ta inicijativa, koju uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Кancelarije za IT i eUpravu, u partnerstvu sa UNDP-em i programom Nova pismenost realizuju Propulsion i USAID, do sada je posetila 24 grada i opštine širom Srbije, a uskoro bi, kako je rečeno na susretu sa novinarima, trebalo da počne i treći ciklus.

„Veštačka inteligencija je oblast u kojoj male države prepoznaju svoju šansu da naprave nešto od globalnog značaja, i Srbija je to prepoznala, a ono što mi vidimo iz ugla UNDP-a je da i druge države žele da se upoznaju sa tim šta se ovde radi. To je oblast u kojoj se prilike hvataju rano i hrabro i to ćemo nastaviti da podržavamo“, poručila je rukovoditeljka sektora za odgovornu upravu u UNDP-u Irena Cerović.

  • LJUBOMIR

    1.2.2024 #1 Author

    Krećemo polako 💪

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    1.2.2024 #2 Author

    Posle će dati još više da se prekine

    Odgovori

  • Dux011

    1.2.2024 #3 Author

    Pa fino.

    Odgovori

  • Manja

    1.2.2024 #4 Author

    Mislim da ima potrebnijih i bitnijih stvari u koje treba prvenstveno ulagati, ovo nam jos uvek ne treba, usporiti sa inovacijama dok se neke druge stvari ne dovedu u red

    Odgovori

  • tamara71

    1.2.2024 #5 Author

    Lepo ali osnovne stvari pa tek onda inovacije

    Odgovori

  • SUNCE

    2.2.2024 #6 Author

    Nek nam je Bog u pomoc sa vestackom inteligencijom.

    Odgovori

  • Kata

    2.2.2024 #8 Author

    Podrska nasim naucnucima

    Odgovori

  • CALE

    3.2.2024 #9 Author

    ko zna sta ce biti

    Odgovori

  • BIJUTI27

    3.2.2024 #10 Author

    Nama ta veštačka inteligencija nije potrebna 😂😁

    Odgovori

  • ŽIZI

    3.2.2024 #11 Author

    Sve više se ulaže u veštačku inteligenciju

    Odgovori

  • CALE

    4.2.2024 #12 Author

    nazalost

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...