PwC u Davosu predstavio rezultate istraživanja

Četvrtina izvršnih direktora očekuje da će primena AI dovesti do ukidanja radnih mesta

Svet

16.1.2024 10:17 Autor: Vladimir Jokanović 3

Četvrtina izvršnih direktora očekuje da će primena AI dovesti do ukidanja radnih mesta Četvrtina izvršnih direktora očekuje da će primena AI dovesti do ukidanja radnih mesta
Četvrtina izvršnih direktora u svetu očekuje da će primena generativne veštačke inteligencije dovesti do smanjenja broja zaposlenih od najmanje pet odsto ove godine, prema... Četvrtina izvršnih direktora očekuje da će primena AI dovesti do ukidanja radnih mesta

Četvrtina izvršnih direktora u svetu očekuje da će primena generativne veštačke inteligencije dovesti do smanjenja broja zaposlenih od najmanje pet odsto ove godine, prema istraživanju objavljenom na skupu svetskih i poslovnih lidera na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Industrije medija, zabave, bankarstva, osiguranja i logistike, najverovatnije će pretrpeti gubitak radnih mesta zbog najsavremenijih AI alata, prema anketi koju je među direktorima sproveo PwC uoči Davosa. Inženjerske i građevinske firme najmanje očekuju smanjenja broja radnih mesta zbog automatizacije, kao i tehnološke kompanije, prenosi Financial Times.

Oko 46 odsto ispitanih navelo je da očekuje da će upotreba generativne veštačke inteligencije, sistema koji mogu da izbace tekst, fotografije i kod nalik čoveku za nekoliko sekundi, povećati profitabilnost u narednih 12 meseci, navodi se u istraživanju. Istovremeno, 47 odsto direktora smatra da će tehnologija doneti male ili nikakve promene.

Rezultati zasnovani na intervjuima sa 4.702 direktora kompanija iz 105 zemalja ukazuju na dalekosežne uticaje za koje se očekuje da će AI modeli imati na privrede i društva, a to je tama koja će biti istaknuta na sastancima u Davosu.

Rukovodioci na čelu AI kompanija, uključujući Sema Altmana šefa OpenAI-a i Satiju Nadelu iz Microsofta, učestvovaće na tim sastancima. Iako mnogi ekonomisti navode da očekuju da će AI dovesti do povećanja produktivnosti, to će takođe imati uticaj i na radnu snagu.

Istraživanje PwC-a pokazalo je da sve veći broj rukovodilaca predviđa jačanje ekonomskog rasta u 2024. godini, ali da su istovremeno vođeni potrebom da odgovore na revolucionarna dešavanja, uključujući generativnu veštačku inteligenciju i klimatske promene.

Sve veći broj rukovodilaca planira da primeni generativnu veštačku inteligenciju u narednim mesecima, pokazalo je istraživanje, nakon što je 32 odsto direktora izjavilo da je usvojilo AI tehnologiju u svojoj kompaniji prošle godine. Oko 58 odsto reklo je da očekuje da će to poboljšati kvalitet njihovih proizvoda ili usluga u narednih 12 meseci, dok je 69 odsto navelo da će njihovi zaposleni morati da nauče nove veštine.

  • SHALIMAR

    16.1.2024 #1 Author

    Videcemo ko je u pravu kroz vreme…

    Odgovori

  • ELLA

    16.1.2024 #2 Author

    Samo ne shvataju da ce I oni brzo biti zamenjeni

    Odgovori

  • SENSEI

    17.1.2024 #3 Author

    I na kraju će celim Svetom zavladati roboti. Čovečanstvo ide kao ambisu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...