Siva knjiga inovacija sadrži 45 preporuka

Spoj startapa i poslovnih anđela jedan od ključnih preduslova za razvoj inovacionog ekosistema

InovacijeInvesticijeIzdvajamoPoslovanje

6.1.2024 13:28 Autor: Ljiljana Begović 0

Spoj startapa i poslovnih anđela jedan od ključnih preduslova za razvoj inovacionog ekosistema Spoj startapa i poslovnih anđela jedan od ključnih preduslova za razvoj inovacionog ekosistema
Stvaranje uslova za saradnju nauke i privrede kroz stipendirane doktorate, pojednostavljenje uvoza neregistrovanih medicinskih sredstava za potrebe istraživanja i razvoja i omogućavanje skladištenja podataka... Spoj startapa i poslovnih anđela jedan od ključnih preduslova za razvoj inovacionog ekosistema

Stvaranje uslova za saradnju nauke i privrede kroz stipendirane doktorate, pojednostavljenje uvoza neregistrovanih medicinskih sredstava za potrebe istraživanja i razvoja i omogućavanje skladištenja podataka lokalnih samouprava u klaudu tri su ključne preporuke najnovijeg izdanja NALED-ove Sive knjige inovacija za 2024. godinu.

Reč je o specijalizovanoj publikaciji koja nadležnim institucijama nudi jasne smernice i predloge rešenja za administrativne prepreke na koje nailaze inovatori, sve u cilju jačanja domaćeg inovacionog sistema.

Ovo drugo izdanje donosi nam 45 konkretnih preporuka, od čega 12 novih, za izmenu čak 52 propisa, koje treba da dovedu do unapređenja uslova poslovanja inovatora. Ključne ideje za izradu preporuka prikupljene su kroz konsultacije sa startapima, istraživačima, predstavnicima akademske zajednice i sektorskih udruženja”, izjavio je Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u.

Prema njegovim rečima, misija Sive knjige inovacija jeste i da kroz jasno definisane smernice za prevazilaženje izazova doprinese našem još boljem plasmanu na Globalnom indeksu inovativnosti, na kojem je Srbija ove godine napravila iskorak za dve pozicije napred, zauzevši 53. mesto od ukupno 132 zemlje.

Pravilnikom o Registru subjekata nacionalnog inovacionog sistema bliže je definisano ko su startapi, a ko biznis anđeli, i određeni su uslovi za njihov upis u Registar. Takođe, precizirano je da i udruženja mogu steći status pružalaca usluga inovatorima, a Etičkim smernicama učinjen je važan korak ka uređenju sve aktuelnijeg pitanja odgovorne upotrebe veštačke inteligencije. Organizovana je i obuka za javne službenike na temu Partnerstva za inovacije, a ministarstvo je započelo i rad na izradi portala za povezivanje nauke, privrede i države”, objasnio je Vasiljević.

Foto: Freepik.com

Prema rečima advokata Jovana Pavlovića, anđeosko investiranje predstavlja važan podsticaj domaćem startap ekosistemu, jer ova vrsta investitora ne pruža samo finansijska sredstva, već i svoje poslovno znanje i iskustvo.

Spoj startapova i poslovnih anđela jedan je od ključnih preduslova za razvoj inovacionog ekosistema. Poslovni anđeli su odavno prisutni širom sveta i to su najčešće osobe sa bogatim poslovnim znanjem i iskustvom, koji sopstvena sredstva ulažu u perspektivne startapove. Najčešće ulažu u početnoj fazi razvoja, kada se mladi preduzetnici sa dobrom idejom suočavaju sa problemom da ne mogu početno finansiranje da dobiju od banaka, nemaju svoj novac, niti mogu da pozajme od roditelja ili prijatelja”, kaže Pavlović u razgovoru za Biznis.rs.

S obzirom na sve izazove koje ovaj vid investiranja nosi sa sobom i na strani anđela invesitora, ali i na strani startap kompanija u najranijim fazama poslovanja, važno je da postoje projekti i inicijative koji pružaju ekspertsku podršku i daju osećaj sigurnosti.

Startap se posmatra kao pravno lice od čijeg osnivanja nije prošlo više od 10 godina i više od pet godina od dana ostvarivanja prvih poslovnih prihoda. Troškovi istraživanja i razvoja startapa moraju da čine najmanje 10 odsto njegovih ukupnih rashoda u svakoj godini postojanja kako bi bio upisan u Registar, a u slučaju da nema finansijsku istoriju o upisu će odlučivati posebna komisija.

„NALED, koji je 2023. obeležio kao godinu inovacija, aktivno će raditi na zagovaranju svih preporuka i pružati podršku nadležnim institucijama u njihovom sprovođenju i monitoringu, počevši od prvog dana objavljivanja Sive knjige inovacija“, naveo je Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u, i najavio produžetak saradnje sa kompanijom Filip Moris (Philip Morris) koja će i u naredne tri godine nastaviti da podržava inovatore u Srbiji.

Siva knjiga inovacija je nastala u okviru programa StarTech, koji je u celosti finansiran od strane jedne privatne kompanije – Filip Moris. Trogodišnji program ima za cilj transformaciju tradicionalne ekonomije u digitalnu i visokotehnološku, kroz direktnu finansijsku i stručnu podršku malim i srednjim preduzećima, rad na unapređenju uslova za primenu inovacija i promociju inovatora i Srbije kao investicione destinacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...