domaći ulagači sve snažniji

Mađarska privukla rekordnih 13 milijardi evra investicija

EUInvesticijeRegion

5.1.2024 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Mađarska privukla rekordnih 13 milijardi evra investicija Mađarska privukla rekordnih 13 milijardi evra investicija
Mađarska je u prošloj godini privukla ulaganja u iznosu od rekordnih 13 milijardi evra, saopštio je ministar spokjnih poslova i trgovine te zemlje, Peter... Mađarska privukla rekordnih 13 milijardi evra investicija

Mađarska je u prošloj godini privukla ulaganja u iznosu od rekordnih 13 milijardi evra, saopštio je ministar spokjnih poslova i trgovine te zemlje, Peter Sijarto (Péter Szijártó).

Prema njegovim rečima, svetska ekonomija suočila se s vrlo ozbiljnom krizom, budući da je vrednost globalnih investicija od 2021. do 2022. pala 12,5 odsto, a u prvoj polovini prošle godine zabeležen je pad od dodatnih 30 odsto, prenosi Mina izveštavanje agencije MTI.

Sijarto je istakao da je Mađarska, uprkos negativnim globalnim trendovima, 2022. godine privukla 6,5 milijardi evra stranih ulaganja, a prošle godine više od 13 milijardi evra, uz podršku Vlade Mađarske u iznosu od dve milijarde.

„Ulaganja su otvorila rekordnih 19.000 radnih mesta u zemlji“, rekao je Sijarto.

Kako je objasnio, Kina je prošle godine bila najveći strani ulagač, a druga najveća grupa ulagača su domaće firme, što znači da Mađarska sada ima snažan poslovni sektor koji može konkurisati stranim ulagačima. „Mađarska je pobednik ‘nove ere globalne ekonomije’, jer je privukla mnoga ulaganja iz industrije električnih vozila koja će definisati novu eru“, zaključio je Sijarto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...