Jedna od najvećih investicija u ovoj zemlji

Kineski BYD gradi svoju prvu evropsku fabriku e-automobila u Mađarskoj

AutomobiliBiznisSvet

22.12.2023 13:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kineski BYD gradi svoju prvu evropsku fabriku e-automobila u Mađarskoj Kineski BYD gradi svoju prvu evropsku fabriku e-automobila u Mađarskoj
Jedan najvećih proizvođača električnih vozila, kineska kompanija BYD, otvoriće svoju prvu evropsku fabriku električnih vozila koja u gradu Segedinu, u Mađarskoj, saopštio je ministar... Kineski BYD gradi svoju prvu evropsku fabriku e-automobila u Mađarskoj

Jedan najvećih proizvođača električnih vozila, kineska kompanija BYD, otvoriće svoju prvu evropsku fabriku električnih vozila koja u gradu Segedinu, u Mađarskoj, saopštio je ministar spoljnih poslova Piter Sijarto.

Sijarto je rekao da je ovaj projekat „jedna od najvećih investicija u mađarskoj ekonomskoj istoriji“, dodajući da će vlada dati finansijske podsticaje BYD za izgradnju fabrike, čiji će detalji, kako je rekao, biti objavljeni naknadno. Očekuje se da fabrika zaposli više hiljada ljudi u tom delu zemlje, prenosi Beta.

Mađarska je poslednjih godina nastojala da postane globalno središte proizvodnje litijum-jonskih baterija, u vreme kada vlade mnogih zemalja nastoje da ograniče emisije gasova staklene bašte, prelaskom na električne automobile.

Južnokorejski Samsung, kineski CATL i druge kompanije izgradile su fabrike u Mađarskoj, što je izazvalo burne reakcije pojedinih lokalnih stanovnika i ekoloških grupa koje brinu o mogućim posledicama po životnu sredinu.

Kompanija BYD već ima već ima fabriku za proizvodnju električnih autobusa u gradu Komarom na severozapadu Mađarske, ali planirana fabrika u Segedinu bila bi prvi veliki proizvodni pogon električnih putničkih vozila kineskog proizvođača automobila, za potrošače u Evropi.

Gradonačelnik Segedina Laslo Botka je rekao da je priprema terena od 300 hektara za buduću fabriku već počela. Segedin se nalazi se u blizini granice Mađarske sa Srbijom i važnog železničkog koridora koji mađarska vlada razvija zajedno sa Pekingom, u okviru kineske globalne trgovinske inicijative „Pojas i put“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...