očekivanja da će 2040. godine svi novoregistrovani automobili u EU biti električni

Brzo raste tražnja struje za e-vozila

AutomobiliEkologijaEULifestyleSvet

21.12.2023 16:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Brzo raste tražnja struje za e-vozila Brzo raste tražnja struje za e-vozila
U Evropi će potrošnja struje za električne automobile i kamione sa sadašnjih 16 teravat-časova do 2040. verovatno dostići 355 teravat-časova godišnje, prema rezultatima nove... Brzo raste tražnja struje za e-vozila

U Evropi će potrošnja struje za električne automobile i kamione sa sadašnjih 16 teravat-časova do 2040. verovatno dostići 355 teravat-časova godišnje, prema rezultatima nove studije.

U odnosu na ukupnu količinu struje koja se trenutno proizvodi u Evropskoj uniji, to je povećanje potražnje od 13 odsto, saopštila je u četvrtak konsultantska kompanija PwC.

PwC je proračune napravila zajedno sa institutom Fraunhofer za istraživanje sistema i inovacija, prenosi agencija DPA.

Očekuje se da će do 2040. svi novoregistrovani automobili i kamioni u Evropskoj uniji biti električni – na baterije, vodonik ili gorive ćelije. Do tada će, pretpostavlja se, 70 odsto automobila i 65 odsto kamiona i dalje da ide na benzin ili dizel.

„Tako da će proći još dosta vremena pre nego što vidimo pretežno električna vozila u pogonu i da ona istisnu motor sa unutrašnjim sagorevanjem,“ rekao je stručnjak PwC Filip Roze (Philipp Rose).

Međutim, pošto se starija vozila koriste manje od novih, emisija CO2 direktno na putu će se do 2040. verovatno prepoloviti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...