izbori u evropskom parlamentu 2024. godine mogu da utiču na promenu

Zabrana vozila na dizel i benzin od 2035. godine nije konačna odluka?

AutomobiliEU

9.12.2023 15:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Zabrana vozila na dizel i benzin od 2035. godine nije konačna odluka? Zabrana vozila na dizel i benzin od 2035. godine nije konačna odluka?
Ukoliko se većina u Evropskom parlamentu promeni nakon izbora sredinom 2024. godine, to bi moglo da ima posledice na odluke koje su već donete.... Zabrana vozila na dizel i benzin od 2035. godine nije konačna odluka?

Ukoliko se većina u Evropskom parlamentu promeni nakon izbora sredinom 2024. godine, to bi moglo da ima posledice na odluke koje su već donete. Naime, Manfred Veber, predsednik konzervativne grupe u Evropskom parlamentu, želi da poništi odluku o zabrani motora sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropskoj uniji od 2035. godine.

„Ako moja grupa može da obezbedi većinu nakon evropskih izbora, poništićemo zabranu ove odluke koju je usvojio Evropski parlament u ovom mandatu“, najavio je Veber, prenosi Electrive.com.

Osnovna zabrana motora sa unutrašnjim sagorevanjem za nove automobile i laka komercijalna vozila u EU doneta je krajem marta, ali su konzervativci progurali reviziju uredbe do 2026. godine.

Veber želi da to iskoristi i da poništi i da kako kaže ispravi ovu pogrešnu odluku, koju su donele crvene i zelene stranke, i koja je dovela do ogromnih problema u EU“, rekao je Veber.

Sa druge strane, nemačka liberalna partija FDP nastavlja da se bori za to da se motorima sa unutrašnjim sagorevanjem dozvoli registracija posle 2035. godine ako se tehnički obezbedi da koriste isključivo sintetička goriva. Dakle, čak ni sa njihove strane nije stavljena tačka na kraj motora sa unutrašnjim sagorevanjem posle 2035. godine.

Izbori u junu 2024. godine veoma su bitni za e-mobilnost, što je uvideo i Stellantis, koji je saopštio da je elektrifikacija usporila, te da su izbori za Evropski parlament i izbori u SAD naredne godine ključni, te da mogu dovesti do preokreta u mišljenju javnog mnjenja i politike na temu električnih automobila.

 • NATI

  9.12.2023 #1 Author

  Tesko da ce kod nas to uvesti

  Odgovori

 • SHALIMAR

  9.12.2023 #4 Author

  Verovatno ce i biti ponistena,dizel ce se jos dugo koristiti…

  Odgovori

 • BLIZANAC

  10.12.2023 #6 Author

  Teško da će do toga doći

  Odgovori

 • MARA

  10.12.2023 #7 Author

  Ne verujem da ce ovo proci

  Odgovori

 • CIGI

  10.12.2023 #8 Author

  Sigurno ce do tada morati ovako. Unisticemo planting ako ovako nastavimo

  Odgovori

 • SENSEI

  11.12.2023 #9 Author

  Definitivno trebaju neke odluke biti napokon konačne

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...