Srbija mora da ubrza proces elektrifikacije i izgradnju infrastrukture

Prodaja novih automobila porasla za šest odsto, tržište motocikala četiri puta veće

AutomobiliEUInfrastrukturaSrbija

31.10.2023 16:04 Autor: Miljan Paunović 13

Prodaja novih automobila porasla za šest odsto, tržište motocikala četiri puta veće Prodaja novih automobila porasla za šest odsto, tržište motocikala četiri puta veće
Prodaja novih automobila u Srbiji u periodu od januara do septembra 2023. godine porasla je za šest odsto, ali zabrinjavajuće je što polovni automobili... Prodaja novih automobila porasla za šest odsto, tržište motocikala četiri puta veće

Prodaja novih automobila u Srbiji u periodu od januara do septembra 2023. godine porasla je za šest odsto, ali zabrinjavajuće je što polovni automobili i dalje dominiraju na domaćem tržištu.

Kako je rekao Boris Ćorović, generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, na predstavljanju analize tržišta automobila u prva tri kvartala ove godine, rast prodaje novih automobila ohrabruje, te se do kraja godine očekuje 25.500 novoregistrovanih vozila. Do sada je registrovano 19.183 jedinica.

U Evropskoj uniji prodaja novih automobila porasla je za 17 odsto. Prema vrsti goriva u EU je dominatna prodaja hibridnih vozila, zatim automobila na benzin, a u poslednja dva meseca ove godine električni automobili su pretekli dizelaše, te je tako udeo e-automobila 15 odsto, a dizel vozila 13 procenata, istakao je Ćorović.

On je dodao da je u Srbiji drugačija struktura i da dominiraju benzinski motori, ali i raste udeo hibridnih.

„Veliki je udeo hibridnih motora od 22 odsto, dizeli su na 19 procenata. Procenjuje se da električnih vozila da ih ima oko 1.700, što čini jedan odsto tržišta, ali pre samo četiri godine e-automobili su bili prodavani na nivou statističke greške“, rekao je Ćorović.

Prema podacima Asocijacije, nove automobile u prva tri kvartala ove godine kupilo je 31 odsto fizičkih lica, a 69 procenata pravnih, gde spadaju i lizing kompanije. Pad prodaje fizičkim licima od 19 odsto ukazuje da se vozači teže odlučuju na kupovinu novih vozila, te da se opredeljuju za polovna, i to masovno.

„U našoj državi dominiraju polovni automobili. Svega 17 odsto prodaje čine nova vozila, dok 83 odsto odlazi na polovnjake. Uvoz je blago u padu, pa je u periodu januar-avgust 2023. godine uvezeno 90.000 polovnjaka. Zabrinjava i to što se uvoze Euro 3 i Euro 4 automobili, stariji od 10 godina, a oni ugrožavaju ekološku i saobraćajnu bezbednost“, istakao je Ćorović.

Aleksandra Đurđević / Foto: Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova

Na konferenciji je istaknuto da Srbija mora da ubrza proces elektrifikacije i izgradnju infrastrukture, jer je 2035. godina sve bliža.

„Elektrifikacija je jasan trend i to je glavni cilj. Mi smo deo nje i nema povratka nazad. Auto-industrija se nalazi u periodu najveće transformacije do sada“, istakla je Aleksandra Đurđević, predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Ona je dodala da automobil predstavlja daleko najsloženiji potrošački proizvod na svetu, te da sadrži više od 30.000 delova, i svako poskupljenje sirovina odražava se i na cenu automobila.

„Strogi bezbednosni i ekološki standardi puno koštaju, čak dostižu vrednost jednog gradskog automobila od pre 15 godina. Današnji kupac želi da njegov automobil bude digitalno opremljen, i to takođe utiče na višu cenu“, rekla je predsednica Asocijacije i dodala da je u auto-industriju Evropska unija uložila 60 milijardi evra u 2021. godini, i zbog toga je ona veoma značajna na tržištu.

Jelena Janićijević, članica upravnog odbora Srpske asocijacije uvoznika vozila kaže da se u Srbiji jako malo govori o motociklima, a da je ovo tržište u usponu.

„Više od 3.000 skutera je registrovano 2022. godine, a veliki deo išao je preko javnih nabavki. Kvadovi su zabeležili rast 2021. i tu smo dobri u odnosu na region. Covid je uticao na bolje rezultate, jer su ljudi kvadove koristili u prirodi. U protekle dve godine beleže manji pad u prodaji, ali ovaj sektor će imati sigurno 2.000 prodatih komada u ovoj godini“, rekla je Janićijević.

Motocikli beleže konstantan dvocifreni rast i tržište je u protekle četiri godine poraslo četiri puta.

„U prva tri kvartala ove godine registrovano je 1.989 motocikala, do kraja godine očekujemo da zabeležimo rast prodaje viši od 30 odsto“, istakla je Janićijević i dodala da se iz godinu u godinu beleži potražnja za dozvolom A kategorije, što ukazuje na uspon ovog tržišta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...