Posle Orbanove odluke da blokira evropsku pomoć za Ukrajinu

EU razmatra oduzimanje prava glasa Mađarskoj

EU

18.12.2023 12:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU razmatra oduzimanje prava glasa Mađarskoj EU razmatra oduzimanje prava glasa Mađarskoj
Neki evropski zvaničnici razmatraju kako da Mađarskoj oduzmu pravo glasa, kako bi usaglasili novi paket pomoći za Ukrajinu. Podsetimo, mađarski premijer Viktor Orban uložio... EU razmatra oduzimanje prava glasa Mađarskoj

Neki evropski zvaničnici razmatraju kako da Mađarskoj oduzmu pravo glasa, kako bi usaglasili novi paket pomoći za Ukrajinu. Podsetimo, mađarski premijer Viktor Orban uložio je prošle nedelje veto na odluku lidera EU da odobre Ukrajini finansijsku pomoć od 50 milijardi evra.

Prema izvorima Financial Timesa, član 7. Ugovora o Evropskoj uniji omogućava da se nekoj zemlji članici oduzme pravo glasa zbog kršenja evropskog prava. Međutim, proces oduzimanja prava glasa nekoj zemlji EU može da blokira druga članica EU, jer odluka mora da bude jednoglasna.

Mnoge zemlje su, kako se navodi, „nervozne“ zbog ideje oduzimanja prava glasa koji je krajnja mera EU protiv neke države članice, iako su pojedine zemlje odlučne da pokažu Orbanu „stvarnu cenu“ izolacije u EU.

Ako ipak Mađarskoj ne bude oduzeto pravo glasa, onda bi preostalih 26 zemalja EU moglo da zaključi sporazum o pomoći Ukrajini bez učešća Budimpešte, ali to bi potrajalo i predstavljalo bi kratkoročno rešenje. Neimenovani evropski zvaničnik rekao je da Mađarska na kraju neće moći da spreči EU da odobri novac za Ukrajinu.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva, ocenila je u ponedeljak da Ukrajinu očekuju finansijski krah ukoliko ne bude dobila pomoć sa Zapada. Ona je naglasila da Kijev bez pomoći može da izdrži još nekoliko meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...