EU otvorila pristupne pregovore sa Kijevom

Orban uložio veto na 50 milijardi evra pomoći za Ukrajinu

EU

15.12.2023 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Orban uložio veto na 50 milijardi evra pomoći za Ukrajinu Orban uložio veto na 50 milijardi evra pomoći za Ukrajinu
Evropska unija nije uspela da postigne konsenzus o ključnom paketu pomoći od 50 milijardi evra za Ukrajinu, jer je Mađarska uložila veto na tu... Orban uložio veto na 50 milijardi evra pomoći za Ukrajinu

Evropska unija nije uspela da postigne konsenzus o ključnom paketu pomoći od 50 milijardi evra za Ukrajinu, jer je Mađarska uložila veto na tu odluku u noći između četvrtka i petka, nekoliko sati nakon istorijske odluke EU o otvaranju pregovora o članstvu sa Kijevom.

Odluka EU o otvaranju pregovora sa Ukrajinom doneta je nakon što su druge članice zaobišle protivljenje mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je napustio prostoriju u kojoj se održavao sastanak. EU je takođe odobrila 12. paket sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel), prenosi RSE.

Iako će pregovori o članstvu verovatno trajati godinama i neće početi odmah, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je sporazum na mreži X kao „pobedu Ukrajine. Pobedu za celu Evropu. Pobedu koja motiviše, inspiriše i jača“. Zelenski je čestitao Moldaviji kojoj je takođe odobren početak pristupnih pregovora sa EU.

Lideri EU su takođe dodelili status kandidata za članstvo u EU Gruziji i naveli da će otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada dostigne „neophodan stepen usklađenosti“ sa uslovima za članstvo. Orban, koji je najavio da će blokirati otvaranje pregovora o članstvu za Ukrajinu, rekao je da se Mađarska uzdržala od odluke nakon što je videla da 26 drugih zemalja „insistira“ na tome.

Zvaničnici su rekli da je Orban bio trenutno odsutan na „unapred dogovoren i konstruktivan način“ kada je odluka doneta. Mađarski premijer i dalje smatra da je ta odluka „potpuno besmislena, iracionalna i pogrešna“, naveo je on u objavi na Facebooku.

Orban je nastavio da se opire predloženom paketu finansijske pomoći EU. Mišel je rekao da se „26 lidera saglasilo“ oko pomoći, ali je u referenci na Orbana rekao da „jedan lider ne može da se saglasi“.

  • LAV

    17.12.2023 #1 Author

    Koliko novca je ulozeno u ovaj rat stvarno nema smisla.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...