Prva mera nove Orbanove vlade

Mađarska proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini

EUVesti

25.5.2022 08:35 Autor: Vladimir Jokanović 3

Mađarska proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini Mađarska proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini
Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje je od ponoći stupilo na snagu, saopštio je u utorak premijer Viktor Orban.... Mađarska proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini

Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje je od ponoći stupilo na snagu, saopštio je u utorak premijer Viktor Orban. Prethodno je mađarski parlament ubedljivom većinom usvojio ustavni amandman koji je omogućio donošenje takve mere, a nova Orbanova vlada položila je zakletvu i stupila na dužnost.

Orban je rekao da rat u Ukrajini predstavlja opasnost za Mađarsku, za fizičku bezbednost njenih građana, zalihe energije i finansijsku bezbednost porodica i ekonomije, prenosi Danas, pozivajući se na MTI. Orban je istakao da još niko ne vidi kraj rata u Ukrajini.

„Svet je na ivici ekonomske krize. Mađarska mora da se kloni ovog rata i da zaštiti finansijsku bezbednost porodica“, rekao je Orban. On je dodao da vlada, kako bi to učinila, mora da bude u mogućnosti da donosi odluke i reaguje brzo.

„Vanredno stanje, slično onom koje je uvedeno tokom pandemije, omogućiće vladi da brzo reaguje i da koristi sve metode na raspolaganju kako bi zaštitila Mađarsku i Mađare“, naveo je Orban. Usvojeni amandman omogućava vladi da proglasi vanredno stanje u slučaju oružanog sukoba, rata ili humanitarne katastrofe u susednoj zemlji.

Prema obrazloženju predloga zakona, poseban pravni poredak može se isključivo uvesti ako razvoj događaja u susednoj zemlji ozbiljno utiče na Mađarsku u humanitarnom ili ekonomskom smislu, ili ako postoji realna mogućnost da se to dogodi.

Mađarska je u vanrednom stanju zbog epidemije korona virusa još od proleća 2020. godina, a ono bi trebalo prestati krajem ovog meseca. To omogućava suspenziju zakona i uvođenje restriktivnih mera uredbama.

  • jelena93

    25.5.2022 #1 Author

    Njima se izgleda baš ne izlazi iz vanrednog stanja, preteruju s uvođenjem zbog Ukrajine..

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    25.5.2022 #3 Author

    samo se nadamo da se neće rat proširiti sada svako štiti svoje interese samo naša država izigrava ko zna šta ne uvođenjem sankcija na štetu svojih građana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...