Proizvođač aviona ubrzava digitalnu transformaciju

Airbus razmatra akviziciju IT kompanije Atos

BiznisEUInvesticije

3.1.2024 14:23 Autor: Vladimir Jokanović 1

Airbus razmatra akviziciju IT kompanije Atos Airbus razmatra akviziciju IT kompanije Atos
Proizvođač aviona Airbus spreman je da ponudi do 1,8 milijardi evra za jedinicu za velike podatke i sajber bezbednost francuske IT kompanije Atos, koja... Airbus razmatra akviziciju IT kompanije Atos

Proizvođač aviona Airbus spreman je da ponudi do 1,8 milijardi evra za jedinicu za velike podatke i sajber bezbednost francuske IT kompanije Atos, koja nastoji da restruktuira i smanji svoje dugove.

Atos je u sredu saopštio da razmatra aranžman sa kompanijom Airbus, a ponuda bi iznosila između 1,5 i 1,8 milijardi evra za jedinicu za velike podatke i bezbednost (BDS), prenosi Financial Times.

Pregovori o prodaji BDS-a označavaju promenu u strateškom pravcu kompanije Atos koja je nedavno imenovala novo rukovodstvo, koje pokušava da pronađe rešenje za dug od oko 2,25 milijardi evra koji dospeva do 2025. godine.

Akcije Atosa oslabile su u sredu za šest odsto, nakon što su porasle za 12 odsto u ranijem trgovanju. Tržišna vrednost preduzeća opala je za oko 90 odsto u poslednje tri godine na 732 miliona evra. Standard & Poor’s smanjio je u novembru kreditni rejting kompanije zbog povećanog rizika likvidnosti.

Airbus je saopštio da podneo neobavezujući predlog za kupovinu jedinice. Ova akvizicija mogla bi značajno da ubrza digitalnu transformaciju kompanije i poboljša portfelj odbrane i bezbednosti preduzeća snažnim mogućnostima u sajber naprednom računarstvu i veštačkoj inteligenciji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...