Kompanija predviđa isporuku 720 putničkih aviona u 2023. godini i rast zarade

Airbus ostvario prihod od skoro 60 milijardi evra i isporučio 661 putnički avion

BiznisFirme u fokusu

17.2.2023 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Airbus ostvario prihod od skoro 60 milijardi evra i isporučio 661 putnički avion Airbus ostvario prihod od skoro 60 milijardi evra i isporučio 661 putnički avion
Najveći evropski proizvođač vazduhoplova Airbus objavio je finansijske rezultate za 2022. godinu, u kojoj je isporučio 661 putnički avion. Takođe, ova kompanija je prošle... Airbus ostvario prihod od skoro 60 milijardi evra i isporučio 661 putnički avion

Najveći evropski proizvođač vazduhoplova Airbus objavio je finansijske rezultate za 2022. godinu, u kojoj je isporučio 661 putnički avion. Takođe, ova kompanija je prošle godine ostvarila prihod od 58,8 milijardi evra.

Kako se navodi u saopštenju, zarada pre kamata i poreza (EBIT), iznosila je 5,3 milijarde evra, prenosi B92 pozivajući se na Tanjug.

Organizaciona jedinica kompanije koja se bavi proizvodnjom putničkih aviona je u prethodnoj godini prihodovala 41,4 milijarde evra. To je povećanje prihoda u odnosu na 2021. godinu u iznosu od 15 procenata, uz povećanje zarade (EBIT) od 4,1 milijarde evra, odnosno 15 odsto.

Organizaciona jedinica Airbus-a koja se bavi proizvodnjom helikoptera je u 2022. godini ostvarila prihod veći od sedam milijardi evra. Reč je o rastu prihoda od osam procenata u odnosu na 2021. godinu, uz zaradu (EBIT) od 639 miliona evra, što je povećanje od 19 odsto.

Airbus predviđa isporuku 720 putničkih aviona u 2023. godini i korigovani EBIT u iznosu od šest milijardi evra, uz podsećanje da je kompanija dobila rekordnu narudžbinu za 250 putničkih aviona iz Indije.

Direktor Airbus-a Gijom Fori (Guillaume Faury) izjavio je da je avio-industrija nastavila oporavak tokom 2022. godine, jer su se avio-kompanije vratile na dugoročno planiranje svojih flota.

„Postigli smo solidne finansijske rezultate uprkos izazovnom poslovnom okruženju, koje je sprečilo da se lanac snabdevanja u koji se uzdamo oporavi tempom koji smo očekivali. Kompanija je stoga morala da prilagodi svoje aktivnosti, što je dovelo do manjeg broja isporuka putničkih aviona nego što je to bio početni plan. Sada prilagođavamo našu proizvodnju kako bi se ona poklapala sa ponudom“, istakao je Fori.

Prema njegovim rečima, u 2023. godini Airbus je fokusiran na industrijske aktivnosti i dugoročnu transformaciju kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...