Joint venture evropske i američke kompanije

Airbus u trci za izgradnju svemirske stanice

EUFirme u fokusuHi-techLifestyleSvet

2.8.2023 15:25 Autor: Vladimir Jokanović 1

Airbus u trci za izgradnju svemirske stanice Airbus u trci za izgradnju svemirske stanice
Evropska kompanija Airbus dogovorila se sa američkom startap firmom Voyager o formiranju zajedničkog preduzeća kako bi se takmičili za izgradnju zamene za Međunarodnu svemirsku... Airbus u trci za izgradnju svemirske stanice

Evropska kompanija Airbus dogovorila se sa američkom startap firmom Voyager o formiranju zajedničkog preduzeća kako bi se takmičili za izgradnju zamene za Međunarodnu svemirsku stanicu, laboratoriju u svemiru koju finansira međunarodna zajednica. Stanica bi trebalo da bude povučena iz upotrebe do kraja tekuće decenije.

Dogovor koji je objavljen u sredu formalizuje partnerstvo predstavljeno u januaru na Starlab projektu američke kompanije, kada je nagovešteno da će Airbus zameniti američku odbrambenu kompaniju Lockheed Martin, kao glavni industrijski partner Voyagera, prenosi Financial Times.

Starlab je jedan od favorita u trci razvoja komercijalne alternative za Međunarodnu svemirsku stanicu, koja je lansirana pre 23 godine i kruži na oko 420 kilometara daleko od Zemlje. MSS su finansirale svemirske agencije iz SAD, EU, Kanade, Japana i Rusije, a od lansiranja na stanici je boravilo 258 astronauta i kosmonauta iz 20 zemalja.

Među konkurentima u trci za pravljenje zamene za MSS je Blue Origin Džefa Bezosa (Jeff Bezos) koji predvodi konzorcijum čija je ponuda „ekosistem“ od 2.800 kvadratnih metara sa različitim prebivalištima i uslugama za industriju, istraživanja i turizam.

NASA je dodelila 550 miliona dolara za četiri konzorcijuma u početnoj fazi takmičenja, u kojoj će se razmatrati dizajn letelica i poslovni sistem svakog kandidata. Američka agencija zahteva da svaki od projekata bude komercijalno održiv. Ulazak kompanije Airbus u konkurenciju mogao bi da ublaži zabrinutost Evrope u vezi sa pristupom svemiru nakon povlačenja MSS.

Airbus nije otkrio da li će finansirati projekat čija očekivana cena iznosi više milijardi dolara i nosi veliku neizvesnost u pogledu komercijalizacije. U izveštaju koji je 2017. godine objavio vašingtonski Institut za nauku i tehnologiju, zaključeno je da samo u veoma optimističnim scenarijima svemirske stanice mogu biti komercijalno održive.

  • HANA

    3.8.2023 #1 Author

    Kad nema posla na zemlji, ima u svemiru…
    Lepo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...