Sastanak komiteta za otvoreno tržište američke centralne banke

Fed najbliži zadržavanju postojećih kamatnih stopa

BankeBerzaSvet

30.4.2024 16:27 Autor: Vladimir Jokanović 2

Fed najbliži zadržavanju postojećih kamatnih stopa Fed najbliži zadržavanju postojećih kamatnih stopa
Verujem da će Fed na sastanku Komiteta za otvoreno tržište (FOMC) 30. aprila i 1. maja delovati u skladu sa predviđanjima, odnosno da će... Fed najbliži zadržavanju postojećih kamatnih stopa

Verujem da će Fed na sastanku Komiteta za otvoreno tržište (FOMC) 30. aprila i 1. maja delovati u skladu sa predviđanjima, odnosno da će zadržati postojeće kamatne stope, rekao je za Biznis.rs ekonomista Goran Nikolić.

„Fed je oprezan zbog bazne inflacije koja je iznad cilja“, ocenio je naš sagovornik.

Nade za smanjenje kamatnih stopa blede pred sastanak Federalnih rezervi koji počinje u utorak posle podne. Investitori su gotovo eliminisali verovatnoću sniženja kamata ovog leta, a septembar se sada pominje kao mesec za početak ciklusa monetarnog popuštanja, pokazuju podaci CME Fedwatch.

Tržišta očekuju da će američka centralna banka zadržati nepromenjene kamatne stope (5,25 do 5,50 odsto), ali da će predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) verovatno poslati jake signale o putu kamatnih stopa, posebno nakon niza očitavanja inflacije koja su bila viša od očekivanih.

„Očigledno je da se Fedu ne žuri, jer je američka ekonomija dobra. Oni su imali određeno usporavanje privrede u prvom kvartalu ove godine (rast od 1,6 odsto), ali su u prethodna dva kvartala postigli značajan rast od 3,4 i 4,9 procenata. Privreda je dobra, tako da verujem da će Fed i dalje prioritetno biti posvećen obuzdavanju inflacije“, naveo je naš sagovornik.

Foto: Unsplash

Kao i obično kada zaseda Fed, primećeno je smanjenje berzanske aktivnosti. Više kamatne stope za duže vreme ne obećavaju dobro za berzansko tržište, s obzirom na to da opterećuju ekonomsku aktivnost, kao i da ograničavaju spekulacije stavljanjem kape na likvidnost. Utorak je doneo blagi pad američkih berzanskih indeksa, dok je uzlet tehnološkog sektora izgledao kao da gubi zamah pred sastankom Federalnih rezervi. Dolar je ojačao.

Glavni indeksi na Wall Streetu zabeležili su male dobitke u ponedeljak. Međutim, još su na gubitku od 2,4 do 3,6 procenata u aprilu, nakon snažnog rasta u prvom kvartalu, posebno jer su trgovci eliminisali očekivanja za ranim smanjenjem kamatnih stopa ove godine.

FOMC je nakon prošlog sastanka u martu nagovestio da se očekuju dva ili tri smanjenja kamatnih stopa tokom 2024. godine. Međutim, od tada je inflacija bila viša nego što se očekivalo, izazivajući zabrinutost da možda uskoro neće biti ispunjen cilj Federalnih rezervi od dva odsto godišnje. Neki ekonomisti tvrde da su poboljšanja u inflaciji zastala.

Trenutno, tržišta fiksnih prihoda očekuju da će videti jedno ili dva smanjenja kamatnih stopa tokom ove godine.

Analitičari ocenjuju da su SAD u riziku od iznenadne geopolitičke nestabilnosti jer bi njihov potencijalni odgovor bio „ekstremno inflatoran“, što predstavlja problem za Fed i američko Ministarstvo finansija. Takođe, veliki problem predstavlja rekordno visok deficit koji je probio granice.

„Procena je da je američki deficit oko sedam odsto. I Kina ima ogroman deficit, a to je rizično za svetsku privredu. U suštini, zahvaljujući dominantnoj poziciji SAD troše više nego što zarađuju, a privreda dobro radi. Glavni problem su veliki troškovi zaduživanja“, naveo je Nikolić.

  • AJA

    30.4.2024 #1 Author

    Americka centralna baka bez sumnje resice problem.

    Odgovori

  • ELLA

    30.4.2024 #2 Author

    Sve se diktira iz jednog centra

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...