Godišnji rast cena u SAD ponovo stigao do 3,5 odsto u martu

Inflacija viša od prognozirane odlaže smanjenje kamatnih stopa Feda

AnalizaSvet

10.4.2024 15:52 Autor: Vladimir Jokanović 3

Inflacija viša od prognozirane odlaže smanjenje kamatnih stopa Feda Inflacija viša od prognozirane odlaže smanjenje kamatnih stopa Feda
Američke Federalne rezerve dovedene su u nezgodnu poziciju nakon što je godišnja inflacija u SAD u martu zabeležila rast, jer se još nisu stekli... Inflacija viša od prognozirane odlaže smanjenje kamatnih stopa Feda

Američke Federalne rezerve dovedene su u nezgodnu poziciju nakon što je godišnja inflacija u SAD u martu zabeležila rast, jer se još nisu stekli uslovi za očekivano popuštanje monetarne politike. To bi moglo da dovede do ponovnog rasta inflacije, pa očekujem da će Fed biti oprezan, ocenio je u razgovoru za Biznis.rs Ivan Nikolić, viši naučni saradnik Ekonomskog instituta.

Godišnja inflacija u SAD ponovo je porasla u martu na 3,5 procenata, prema najnovijim podacima koje je u sredu objavio Biro za statistiku rada. Porast cena benzina i visoki troškovi stanovanja prekinuli su napredak koji je ranije postignut.

Novi podaci pokazuju rast stope inflacije u odnosu na februar kada je izmereno 3,2 odsto, što predstavlja najveći godišnji rast cena u poslednjih šest meseci i više od očekivanih 3,4 procenta. Na mesečnom nivou cene su ostale nepromenjene u odnosu na februarski rast od 0,4 odsto, dok su očekivanja nagoveštavala rast od 0,3 odsto, prenosi CNN.

„Činjenica da je inflacija bila viša od prognozirane ne nagoveštava da bi američka centralna banka mogla da započne smanjenje kamatnih stopa pre leta. Verujem da će im trebati još dokaza da je inflacija na održivom putu smanjenja. Fed za razliku od drugih centralnih banaka uzima u obzir tržište rada kao važan indikator, a plate rastu i nezaposlenost opada“, naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima to su razlozi zbog kojih bi Fed mogao da ostane još neko vreme uzdržan kada je reč o početku smanjenja kamatnih stopa. Istovremeno, američka ekonomija ne trpi restriktivnost i beleži dalji rast, što bi moglo da odloži neizbežno, a to je snižavanje kamatnih stopa.

„Treba imati u vidu da se približavaju predsednički izbori, a svaka vlast nastoji da građanima pruži neko ohrabrenje uoči izbora. Smanjenje kamatnih stopa predstavljalo bi očigledan benefit za građane, verovatno bi pokrenulo tržište nekretnina i stimulisalo potrošnju, a to bi opet moglo da podstakne rast inflacije. To je onda začarani krug“, objasnio je naš sagovornik.

On ocenjuje da će Fed verovatno još vagati pre nego što bude doneo odluku da počne sa snižavanjem kamatnih stopa. Takođe, Nikolić je istakao da u SAD već izvesno vreme fiskalna i monetarna politika ne deluju sinhronizovano. Dok Fed ograničava potrošnju visokim kamatnim stopama, država je podstiče različitim vidovima subvencija.

„Država je subvencijama i davanjima pomagala oporavak od posledica pandemije, a sada je na delu stimulisanje kompanija zbog tehnoloških izazova, koje pre svega predstavlja Kina. S druge strane Fed nastoji da zadrži monetarnu kontrolu. Može se reći da mart nije doneo ništa novo u pogledu popuštanja monetarnih uslova“, smatra Nikolić.

On je takođe rekao da ne očekuje da bi Evropska centralna banka, kao ni druge zapadne centralne banke, mogle da krenu putem snižavanja kamatnih stopa pre nego što to učini Fed. Nikolić je naveo da je logično da ECB neće voditi divergentnu politiku, jer bi to dovelo do jačanja dolara u odnosu na evro, što SAD svakako ne žele.

  • SUNCE

    10.4.2024 #1 Author

    Normalno da ni evropske centralne banke nece da smanje kamatne stop kada slepo prate ,kao po naredbi.americku centralnu banku.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    11.4.2024 #3 Author

    Zna se ko rukovodi radom njihovim

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...