Cene na godišnjem nivou porasle za 3,4 odsto

Inflacija u SAD u decembru viša od očekivane

Svet

11.1.2024 16:07 Autor: Vladimir Jokanović 3

Inflacija u SAD u decembru viša od očekivane Inflacija u SAD u decembru viša od očekivane
Inflacija u SAD u decembru porasla je na 3,4 odsto, saopštio je u četvrtak Zavod za statistiku rada, što je premašilo očekivanja ekonomista koji... Inflacija u SAD u decembru viša od očekivane

Inflacija u SAD u decembru porasla je na 3,4 odsto, saopštio je u četvrtak Zavod za statistiku rada, što je premašilo očekivanja ekonomista koji su prognozirali 3,2 odsto. Inflacija u novembru prošle godine bila je 3,1 odsto.

Indeks cena porastao je na mesečnom nivou za 0,3 odsto u decembru sa novembarskih 0,1 procenat. Troškovi stanovanja ključno su uticali na rast indeksa sa više od polovine ukupnog rasta cena, prenosi Guardian.

Bilo je i znakova da je inflacija nastavila da omekšava u decembru. Osnovni indeks potrošačkih cena, koji ne uključuje promenljive cene hrane i energije, usporio je rast, a njegova godišnja stopa u decembru bila je 3,9 odsto u odnosu na četiri odsto u novembru.

Inflacija u energetici porasla je prošlog meseca za 0,4 odsto, jer su više cene električne energije neutralisale pad troškova prirodnog gasa. Cene hrane porasle su za 0,2 odsto, jer su cene jela u restoranima rasle brže od cena u radnjama.

Inflacija u SAD se ublažava otkako je 2022. godine dostigla najviši nivo u poslednje četiri decenije. Padu inflacije ključno je doprinela agresivna kampanja američke centralne banke (Fed) koja je 11 puta povisila kamatne stope u nameri da obuzda rast cena.

Čelnici Feda razmatraju smanjenje kamatnih stopa pokušavajući da osmisle takozvano meko sletanje, odnosno da stave inflaciju pod kontrolu istovremeno izbegavajući recesiju.

  • LJUBOMIR

    11.1.2024 #1 Author

    Tamo je uvek nešto više od očekivanog kada su u pitanju loše stvari

    Odgovori

  • SHALIMAR

    11.1.2024 #2 Author

    Neznaju oni sta je inflacija,kada im bude bila kao kod nas tada ce osetiti…

    Odgovori

  • AJA

    11.1.2024 #3 Author

    Njihova inflacija je vrlo diskutabilna…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...