Prema podacima američkog biroa za statistiku rada

Inflacija u SAD u novembru najniža od juna – 3,1 odsto

Svet

12.12.2023 15:05 Autor: Vladimir Jokanović 1

Inflacija u SAD u novembru najniža od juna – 3,1 odsto Inflacija u SAD u novembru najniža od juna – 3,1 odsto
Godišnja inflacija u SAD u novembru iznosi 3,1 odsto, saopštio je u utorak američki Biro za statistiku rada. Reč je sezonski neprilagođenom indeksu potrošačkih... Inflacija u SAD u novembru najniža od juna – 3,1 odsto

Godišnja inflacija u SAD u novembru iznosi 3,1 odsto, saopštio je u utorak američki Biro za statistiku rada. Reč je sezonski neprilagođenom indeksu potrošačkih cena (CPI), dok je indeks potrošačkih cena za sve urbane potrošače (CPI-U) porastao u novembru za 0,1 odsto u odnosu na oktobar.

Podatak o vrednosti CPI u novembru, nakon oktobarskih 3,2 odsto, bio je očekivan, prema prognozama koje su prethodnih dana navodili stručnjaci.

Inflacija u oktobru bila je najniža od juna, a u novembru se smanjila za dodatnih 0,1 odsto.

Cene stanova i kuća u SAD nastavile su da rastu u novembru, dok je pala cena benzina. Energetski indeks oslabio je za 2,3 procenta tokom prošlog meseca. Istovremeno, indeks hrane porastao je za 0,2 odsto, nakon rasta od 0,3 odsto u oktobru. Indeks za hranu izvan kuće porastao je za 0,4 odsto.

Cene za sve artikle bez hrane i energije porasle su za 0,3 odsto u novembru, nakon rasta od 0,2 odsto u oktorbru. Cene koje su porasle u novembru uključuju zakup stanovanja, medicinsku negu i osiguranje motornih vozila, dok su pojeftinili odeća, nameštaj, poslovanje i rekreacija.

Indeks cena svih artikala bez hrane i energije porastao je za 4,0 odsto u poslednjih 12 meseci, kao i za 12 meseci zaključno sa oktobrom.

Energetski indeks smanjio se 5,4 procenta za 12 meseci zaključno sa novembrom, dok je indeks hrane porastao za 2,9 odsto u odnosu na prošlu godinu.

  • ELLA

    13.12.2023 #1 Author

    A kod nas desert puta veca

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...