Najnoviji podaci američkog Ministarstva rada

Inflacija u SAD 3,2 odsto, najniža od jula

Svet

14.11.2023 15:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u SAD 3,2 odsto, najniža od jula Inflacija u SAD 3,2 odsto, najniža od jula
Inflacija u SAD oslabila je u oktobru, pokazali su najnoviji podaci koje je u utorak objavilo američko Ministarstvo rada. Ukupan indeks potrošačkih cena usporio... Inflacija u SAD 3,2 odsto, najniža od jula

Inflacija u SAD oslabila je u oktobru, pokazali su najnoviji podaci koje je u utorak objavilo američko Ministarstvo rada. Ukupan indeks potrošačkih cena usporio je na 3,2 odsto u oktobru u odnosu na 3,7 odsto u septembru i na najnižem je nivou od jula.

Usporavanje inflacije delimično je posledica smanjenja troškova energije, a poskupljenja hrane bila su sporija nego pre godinu dana, iako su troškovi u oktobru blago porasli u odnosu na prethodni mesec. Poskupeli su meso, voće i povrće.

Cene stanarina usporile su rast u oktobru, pa su troškovi stanovanja poskupeli za 0,3 procenta u odnosu na poskupljenje od 0,6 odsto u septembru. Analitičari ocenjuju da novi podaci predstavljaju ohrabrujući znak.

Isključujući promenljive cene hrane i energije, osnovni indeks potrošačkih cena (CPI) povećan je za 0,2 odsto u oktobru na 4,0 procenata. To je bolje od prognoza ekonomista koji su očekivali povećanje od 0,3 odsto na 4,1 procenat.

Tržišta su pozitivno reagovala na najnovije vesti o inflaciji, pa je tako industrijski indeks Dow Jones ojačao za 300 poena, dok su prinosi na državne obveznice naglo pali. Trgovci su takođe zaključili da neće biti novog povećanja kamatnih stopa centralne banke.

Tagovi
INFLACIJA SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...