Podaci nisu potvrdili prognoze ekonomista

Neočekivani porast inflacije u SAD u februaru

Svet

12.3.2024 15:07 Autor: Vladimir Jokanović 2

Neočekivani porast inflacije u SAD u februaru Neočekivani porast inflacije u SAD u februaru
Inflacija u SAD neočekivano je porasla na 3,2 procenta u februaru, iako su ekonomisti predviđali da će godišnji rast cena ostati nepromenjen u odnosu... Neočekivani porast inflacije u SAD u februaru

Inflacija u SAD neočekivano je porasla na 3,2 procenta u februaru, iako su ekonomisti predviđali da će godišnji rast cena ostati nepromenjen u odnosu na januarsku stopu od 3,1 odsto.

Očekuje se da će podaci o inflaciji potrošačkih cena igrati važnu ulogu iduće nedelje na sastanku američke centralne banke (Fed) kada bi trebalo da se odlučuje o eventalnom snižavanju kamatnih stopa sa višedecenijskog maksimuma od 5,25 do 5,50 odsto, prenosi Financial Times.

Na sastanku 20. marta takođe bi trebalo da bude objašnjeno koliko smanjenja kamatnih stopa planira Fed u ovoj godini. Tržišta očekuju tri ili četiri smanjenja tokom 2024. Ekonomisti upozoravaju da bi podaci o inflaciji mogli da navedu Fed da zadrži visoke troškove zaduživanja na duži rok.

Podaci od utorka pokazuju da je bazna inflacija, koja isključuje promene u troškovima hrane i energije, iznosila 3,8 procenata u poređenju sa 3,9 odsto u januaru. Ekonomisti su očekivali pad na 3,7 odsto.

Fjučersi na američke akcije povećali su rast nakon objavljivanja podataka. Indeks S&P 500 ojačao je za 0,5 odsto, dok su vrednosti akcija tehnoloških kompanija u okviru indeksa Nasdaq porasle za 0,7 procenata.

  • tamara71

    12.3.2024 #1 Author

    Stize recesija a oni se sa inflacijom jos nisu izborili

    Odgovori

  • SENSEI

    13.3.2024 #2 Author

    Inflacija u SAD-u raste, a da li će se to odraziti i na evropsko tržište

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...