SPATRA za cilj ima razvoj aplikacija za kopneni transport i logistiku

Kompanija Nelt učestvuje u projektu Evropske svemirske agencije

LifestyleSrbijaZanimljivosti

19.3.2024 15:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Kompanija Nelt učestvuje u projektu Evropske svemirske agencije Kompanija Nelt učestvuje u projektu Evropske svemirske agencije
Kompanija Nelt saopštila je da je učesnik projekta SPATRA (Space-Based Applications for Transport Monitoring and Management) koji se sprovodi u saradnji sa Evropskom svemirskom... Kompanija Nelt učestvuje u projektu Evropske svemirske agencije

Kompanija Nelt saopštila je da je učesnik projekta SPATRA (Space-Based Applications for Transport Monitoring and Management) koji se sprovodi u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom (EUSPA) pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

Projekat je započet u januaru ove godine i trajaće dve godine, sa ciljem unapređenja transporta kroz inovacije evropske satelitske tehnologije.

Nelt je deo konzorcijuma koji čine i kompanije OHB (Nemačka) Twist robotics (Ukrajina) Zentrix Lab (Estonija) kao i još dva domaća predstavnika – Zentrix Lab (Srbija) i Univerzitet u Nišu (Srbija).

U projektu SPATRA Nelt učestvuje u ulozi krajnjeg korisnika usluge za drumski transport, i zajedno sa Zentrix lab-om učestvuje u razvijanju aplikacije za drumski transport sa fokusom na bolje predviđanje vremena zadržavanja na graničnim prelazima, kao i dostupnost kamionskih parkinga u blizini graničnih prelaza na kojima vozači prave zakonom propisane pauze.

„Ove informacije će pomoći transportnim kompanijama da unaprede efikasnost, smanje rizike od kašnjenja i optimizuju transportne rute. Zadatak Nelt tima je da kroz bogato znanje i iskustvo koje ima, doprinese kreiranju aplikacije“, izjavio je Andrej Dosković, menadžer prodaje i razvoja međunarodnih
logističkih usluga.

Izvor: Nelt

Dosković ističe da je projekat rezultat sinergijskog delovanja kompanija i da će doneti značajne koristi
za transportnu zajednicu.

Pored operativno-finansijskih benefita, očekuje se i nastavak saradnje sa Evropskom komisijom i mogućnost korišćenja evropskih grantova za buduće projekte.

Projekat SPATRA, kako ističu iz Nelta, ima za cilj razvoj inovativnih aplikacija za drumski i železnički transport i logistiku koristeći evropsku mrežu satelita i tehnologiju za pozicioniranje vozila i dronova.

Njegov osnovni zadatak je rešavanje ključnih izazova u transportu i logistici, unapređenje efikasnosti i održivosti transporta u Evropi, podizanje svesti o evropskim satelitskim tehnologijama Galileo i Copernicus, kao i promocija i njihovo prihvatanje u zemljama van EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...