Podrška za profil bravara, zavarivača, pekara...

Dodatnih 5.000 dinara učenicima koji odaberu deficitarna zanimanja u dualnom obrazovanju

SrbijaU fokusu

5.1.2024 14:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Dodatnih 5.000 dinara učenicima koji odaberu deficitarna zanimanja u dualnom obrazovanju Dodatnih 5.000 dinara učenicima koji odaberu deficitarna zanimanja u dualnom obrazovanju
Finansijska podrška dualnom obrazovanju usvojena Uredbom o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju realizovaće se na dva načina – učenici koji se opredele da se školuju... Dodatnih 5.000 dinara učenicima koji odaberu deficitarna zanimanja u dualnom obrazovanju


Finansijska podrška dualnom obrazovanju usvojena Uredbom o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju realizovaće se na dva načina – učenici koji se opredele da se školuju po dualnom modelu obrazovanja, a za deficitarna zanimanja imaće prilike da zarade više od drugih učenika koji su se opredelili za ovaj vid školovanja a poslodavci mogu da računaju na subvencije, saopštila je Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija (NOKS).

U prethodnim godinama, kako su naveli, analizom upisa utvrđeno je da se učenici ređe opredeljuju za trogodišnja zanimanja iako su često ista na tržištu rada veoma tražena i bolje plaćena.

„Na ovaj način učenicima će biti omogućeno da im za sve tri godine, pored zakonom propisane naknade za učenje kroz rad u neto visini od najmanje 70 odsto minimalne cene rada po satu, iz budžeta Srbije bude isplaćeno po još 5.000 dinara mesečno u trajanju od po devet meseci godišnje“, objasnila je direktorka te Kancelarije Gabrijela Grujić.

Shodno podacima da su, primera radi, bravari zavarivači, operateri mašinske obrade rezanjem, pekari, poslastičari, kuvari, električari, industrijski mehaničari… znatno bolje plaćeni od mnogih drugih zanimanja, ovim vidom finansijske podrške učenicima će biti omogućen viši nivo motivacije za sticanje kompetencija za ovaj vid zanimanja i u većem broju će se za njih opredeljivati.

Ugovor o dodeli sredstva zaključuju škola, Кancelarija za dualno obrazovanje i NOKS i učenik, odnosno
roditelj ili drugi zakonski zastupnik.

Gabrijela Grujić / Izvor: Kancelarija za dualno obrazovanje i NOKS

„Podizanjem interesovanja učenika za ove kao i sve druge trogodišnje obrazovne profile, omogućavamo da škole povećaju obuhvat učenika u dualnom obrazovanju, a da privreda ima novu šansu da od većeg broja učenika obezbedi održivost i inovativnost svog poslovanja“, naglasila je Grujić.

Drugi način definisan u Uredbi odnosi se na podršku poslodavcima u vidu subvencionisanja dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci plaćaju učenicima upisanim na dualne obrazovne profile na kojima se učenici školuju za deficitarna zanimanja.

Ona će iznositi do 50 odsto u skladu sa zakonom a očekuje se da ta mera podrži mikro i mala preduzeća koja finansijski ne mogu da izdvoje sredstva u skladu sa svojim potrebama, da povećaju obuhvat učenika i time ne samo podrže razvoj znanja i veština mladih, nego i mogućnost kvalitativne selekcije za izbor kandidata za buduće zapošljavanje.

„Od uredbe očekujemo pre svega zadovoljstvo mladih ljudi, što će imati višu finansijsku podršku za svoje opredeljenje da uče kroz rad, povećanje motivacije da supisuju na trogodišnje profile uz saznanje da u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju imaju pravo i na dalje školovanje, ali prevashodno saznanje da njihovo znanje vredi i da odmah nakon formalnog obrazovanja mogu započeti svoju radnu karijeru“, zaključila je Gabrijela Grujić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...