Projekat namenjen konkretnim potrebama privrednika

Privredna komora Srbije najavila razvoj računovodstvene akademije

InovacijePreduzetnikSrbija

20.12.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Privredna komora Srbije najavila razvoj računovodstvene akademije Privredna komora Srbije najavila razvoj računovodstvene akademije
Fokus Privredne komore Srbije, Centra za edukaciju i dualno obrazovanje i Poslovne akademije PKS, biće i u narednoj godini na organizaciji seminara, kurseva i... Privredna komora Srbije najavila razvoj računovodstvene akademije

Fokus Privredne komore Srbije, Centra za edukaciju i dualno obrazovanje i Poslovne akademije PKS, biće i u narednoj godini na organizaciji seminara, kurseva i radionica, kao i rad na razvoju računovodstvene i revizorske akademije po uzoru na austrijski model, a u saradnji sa austrijskim Institutom za razvoj obrazovanja WIFI.

Od 2017. godine PKS je organizovala gotovo 1.600 različitih obuka sa oko 85.000 polaznika, a samo u ovoj godini organizovano je 250 obuka za skoro 14.000 polaznika.

Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike i direktor Poslovne akademije, objašnjava da PKS ima dugu tradiciju u organizaciji seminara, kurseva i radionica, čije teme se utvrđuju prema konkretnim potrebama privrednika.

„Istraživanja ovih potreba pokazuju kontinuiranost u interesovanju za specijalističke treninge i radionice za zaposlene na svim pozicijama iz različitih oblasti poslovanja pa su teme iz ovih oblasti konstantno zastupljene u ponudi“, kaže Kovaćević.

Sa renomiranim predavačima, koji imaju značajno teoretsko znanje i praktično iskustvo, kroz simulacije realnih situacija i iznalaženjem praktičnih rešenja, na seminarima i obukama se stiču primenljiva znanja, a pored toga, PKS nudi i licencirane obuke za lični i profesionalni razvoj i zapošljavanje, npr. za ovlašćenog zastupnika i ovlašćenog posrednika u osiguranje, za sticanje licence za profesionalnog upravnika, za lice za procenu rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja, obuka za procenitelje vrednosti nepokretnosti, obuke za stručna lica u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu…

Foto: Freepik.com

U kontekstu razvoja zelene ekonomije i primene ESG standarda, odnosno, sve odlučnije akcije u oblasti zaštite životne sredine, jačanja društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja, u 2023. godini PKS se bavila i unapređenjem energetske efikasnosti stambenih zgrada.

U saradnji sa USAID organizovano je niz radionica na temu „Uloga upravnika i lokalne zajednice u programu energetske sanacije stambenih zgrada’’, a kroz 16 obuka u sedam gradova prošlo je oko 400 polaznika. Pokrenute su i obuke za podizanje svesti o zelenoj transformaciji srpske privrede, za sada u formi informativnih seminara, koje je pohađalo oko 600 učesnika iz skoro 350 kompanija širom Srbije.

„Od 2024. biće u ponudi specijalističke obuke na konkretne teme koje nameću izazovi zelene tranzicije srpske privrede“, ističe Kovačević.

Dodaje da je za narednu godinu u planu intenzivniji rad sa porodičnim kompanijama, odnosno, edukacija na temu razvoja porodičnih kompanija i korporativnog upravljanja, dalji razvoj edukativnih programa na temu unapređenja energetske efikasnosti i intenzivnija edukacija na temu unapređenja informacione bezbednosti, imajući u vidu da pojačana digitalizacija poslovanja povećava ranjivost kompanija u toj oblasti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...