zakonski definisati pojam

Porodični ustav kao temelj za budućnost porodičnog biznisa

Moja firmaPreduzetnikSrbija

19.12.2023 17:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Porodični ustav kao temelj za budućnost porodičnog biznisa Porodični ustav kao temelj za budućnost porodičnog biznisa
Porodični ustav je dokument koji će predstavljati temelj za budućnost porodičnog biznisa, a na sednici Sekcije za porodično preduzetništvo analizirali smo njegove najznačajnije elemente,... Porodični ustav kao temelj za budućnost porodičnog biznisa

Porodični ustav je dokument koji će predstavljati temelj za budućnost porodičnog biznisa, a na sednici Sekcije za porodično preduzetništvo analizirali smo njegove najznačajnije elemente, istakla je Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS.

Kako je istaknuto, a saopštio je PKS, najpre treba zakonski definisati pojam „porodična kompanija“ i kreirati posebne programe podrške porodičnim firmama.

Privredna komora Srbije prepoznala je značaj održivosti porodičnih kompanija i sa zadovoljstvom smo okupili preduzetnike iz porodičnih preduzeća u Sekciju za porodično preduzetništvo PKS, kako bi zajednički radili na aktuelnoj problematici u poslovanju porodičnih kompanija, navodi Simanić.

U Sekciji za porodično preduzetništvo PKS, okupili su se vlasnici porodičnih biznisa, firmi kao što su: Testeral, Unipromet, Galeb group, Beorol, Arhi pro, Afrodita mode Collection, Sunce Marinkovic, TRI O Patrol 023, TIS Zaječar, Konvex Electric, Vinarija Aleksic i mnogi drugi.

Prema podacima koji se odnose na porodične kompanije na svetskom nivou – 30 odsto preživi prelazak na drugu generaciju, 15 procenata na treću generaciju, a tek deset odsto na četvrtu generaciju.

Na sednici u PKS, predstavljeni su aktuelni programi podrške EBRD namenjeni porodičnim kompanijama. Luksemburg je najveći donator EBRD kada je podrška porodičnim firmama u pitanju.

Predstavnici porodičnih biznisa u Srbiji, izneli su neke od predloga za unapređenje porodičnog biznisa, a dogovoreni su naredni koraci i aktivnosti.

Kako je istaknuto, važno je ukazati nadležne državne institucije podizati svest države o značaju održivosti porodičnih kompanija. Takođe, neophodno je podizati svest i kod samih vlasnika porodičnih biznisa o problemima sa kojima se suočavaju porodične kompanije, kako bi ih prepoznali na vreme i prevazišli što uspešnije.

Cilj nam je da u narednom periodu okupimo što veći broj porodičnih kompanija iz čitave Srbije i da zajednički intenzivno radimo na rešavanju svih pitanja koja su od značaja za njihovu održivost i poslovanje, poruka je iz PKS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...