U Srbiji ove godine manje svinja i junadi u tovu

Budimović: Ne treba očekivati promene cena mesa na jesen

SrbijaVesti

18.8.2023 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Budimović: Ne treba očekivati promene cena mesa na jesen Budimović: Ne treba očekivati promene cena mesa na jesen
Afrička kuga i druge bolesti životinja, samim tim i manja ponuda domaćeg mesa na tržištu, ali i viši troškovi prerade, samo su povećali jaz... Budimović: Ne treba očekivati promene cena mesa na jesen

Afrička kuga i druge bolesti životinja, samim tim i manja ponuda domaćeg mesa na tržištu, ali i viši troškovi prerade, samo su povećali jaz između zarade proizvođača i trgovaca.

Iako je za proteklih godinu dana cena kukuruza i drugih žitarica za stočnu hranu snižena i do 50 odsto, to nije uticalo na smanjenje cene žive mere junadi i svinja, a ne treba očekivati promene cena mesa od jeseni, rekao je za RTS Nenad Budimović iz Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije.

Budimović očekuje da će se efekti afričke kuge svinja i uticaj na cene videti tek za dva-tri meseca. Prema njegovom mišljenju, aktuelna cena svinjetine, koja je oko 800 dinara u maloprodaji, nije previsoka ako se poredi sa nekim drugim proizvodima.

Naglasio je da problem sa afričkom kugom svinja ima i EU i da ne deluje ni da će tamo cene padati.

Naveo je da je Srbija u ovu godinu ušla sa nekih 2,7 miliona svinja svih kategorija, od toga je u tovu nekih 1,2 miliona.

„Generalno u proizvodnji svinjskog mesa mi nemamo dovoljno ni za sopstvene potrebe, već imamo 90 odsto pokrivenosti“, rekao je Budimović za RTS ističući da se uglavnom uvozi meso za preradu.

Dodao je da je tovnom govedarstvu za godinu i po dana manje oko 8.000 grla, kao i da bi izvoz junećeg mesa mogao da pomogne našim stočarima.

„Mi trenutno nemamo takoreći, nikakav izvoz ni u Evropsku uniju, ni u Tursku, ni u Kinu, sve su to neki pregovori još uvek, ali mislim da bi našim proizvođačima, našim farmerima mnogo značilo da se pronađe put za juneće meso koje je izuzetnog kvaliteta – to ne kažemo mi u Srbiji, to kažu oni koji ga koriste“, rekao je Budimović za RTS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...