Nova intervencija britanske centralne banke

Banka Engleske ponovo povisila kamatnu stopu

BankeNovacSvetVesti

16.6.2022 16:21 Autor: Vladimir Jokanović 2

Banka Engleske ponovo povisila kamatnu stopu Banka Engleske ponovo povisila kamatnu stopu
Banka Engleske povisila je ključnu kamatnu stopu peti put zaredom, kako bi se uhvatila u koštac sa stopom inflacije koja se približila vrednosti od... Banka Engleske ponovo povisila kamatnu stopu

Banka Engleske povisila je ključnu kamatnu stopu peti put zaredom, kako bi se uhvatila u koštac sa stopom inflacije koja se približila vrednosti od 11 odsto, usled rastućih iznosa računa za energiju u domaćinstvima.

Prema očekivanjima ekonomista, Odbor za monetarnu politiku britanske centralne banke (MPC) izglasao je povećanje svoje ključne kamatne stope za 0,25 odsto, prenosi Guardian. Kamatna stopa koja je donedavno bila negativna sada je dostigla 1,25 procenata, kao odgovor na najvišu inflaciju u poslednje četiri decenije.

MPC je saopštio da je spreman da „deluje snažno“ ako bude potrebno, signalizirajući dalji rast stope u narednim mesecima. Analitičari smatraju da će se privreda smanjiti u drugom tromesečju, dok istovremeno očekuju da će dalji rast troškova pogurati inflaciju iznad 11 odsto.

Manji broj članova MPC zagovarao je veće povećanje kamatne stope, za 0,5 odsto, usled nelagodnosti zbog sve više inflacije i trenda centralnih banaka u svetu da podižu kamatne stope u pokušajima da obuzdaju rast inflacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...