Zaoštravanje monetarne politike Švajcarske narodne banke

Kamate posle povećanja stope i dalje negativne

BankeNovacSvetVesti

16.6.2022 14:50 Autor: Vladimir Jokanović 2

Kamate posle povećanja stope i dalje negativne Kamate posle povećanja stope i dalje negativne
Švajcarska narodna banka (SNB) saopštila je u četvrtak da podiže svoju referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, odnosno sa minus 0,75 na minus 0,25... Kamate posle povećanja stope i dalje negativne

Švajcarska narodna banka (SNB) saopštila je u četvrtak da podiže svoju referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, odnosno sa minus 0,75 na minus 0,25 procentnih poena. To je prvo povećanje kamatne stope od septembra 2007. godine, a potez SNB smatra se donekle iznenađujućim, jer je bio nagovešten za jul.

„Oštrija monetarna politika ima cilj da spreči širenje inflacije na robu i usluge u Švajcarskoj. Ne može se isključiti da će u doglednoj budućnosti biti neophodna dalja povećanja kamatne stope“, navedeno je u saopštenju SNB, prenosi Swiss Info.

Banka je saopštila da će nastaviti da prati vrednost franka i da je spremna da interveniše na deviznom tržištu kako bi zadržala kontrolu nad nacionalnom valutom. Franak je ojačao u odnosu na druge valute posle vesti o promeni kamatne stope. Banka je saopštila da bi se bez povećanja kamatnih stopa rizikovao dalji rast inflacije u narednim mesecima.

Inflacija u Švajcarskoj dostigla je 2,9 odsto u maju, a SNB je povisila prognozu inflacije za ovu godinu na 2,8 odsto u odnosu na 2,1 odsto, koliko je predvidela u martu. SNB je revidirala i procene za nivo inflacije u naredne dve godine, pa tako sada predviđa 1,9 u 2023. godini, umesto 0,9 po proceni iz marta, i 1,6 odsto u 2024. godini umesto 0,9 odsto.

SNB je navela da su ukupni ekonomski izgledi za Švajcarsku i dalje pozitivni. Predviđena je niska nezaposlenost i rast BDP za oko 2,5 odsto. Stručnjaci ipak upozoravaju da bi povećanje kamatnih stopa moglo pojačati rizik od kašnjenja hipotekarnih kredita.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...