Proizvođač opreme za kupatila u naredne dve godine pokreće novi program za otkup akcija

Švajcarska kompanija Geberit u prvom kvartalu zabeležila pad profita

Firme u fokusuNovacPoslovanjeU fokusuVesti

4.5.2022 18:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Švajcarska kompanija Geberit u prvom kvartalu zabeležila pad profita Švajcarska kompanija Geberit u prvom kvartalu zabeležila pad profita
Operativni profit kompanije Geberit pao je u prvom kvartalu za pet odsto zbog “masivnih” povećanja cena sirovih materijala i jačanja švajcarskog franka koji su... Švajcarska kompanija Geberit u prvom kvartalu zabeležila pad profita

Operativni profit kompanije Geberit pao je u prvom kvartalu za pet odsto zbog “masivnih” povećanja cena sirovih materijala i jačanja švajcarskog franka koji su uticali na prodaje, saopšteno je iz proizvođača cevi i opreme za kupatila.

Profit kompanije pao je na 263 miliona švajcarskih franaka (268.5 miliona dolara) u prva tri meseca od početka godine, nakon povećanja cena metala, plastike i drugih sirovina, kao i cena transporta i energije, piše Reuters.

Iz kompanije navode da, iako je u prvom kvartalu zabeležen “ekstremno jak” rast prodaje, negativni efekti koje je izazvala promena vrednosti valuta i značajno povećanje cena su morali biti nadoknađeni povećanjem cena.

Sirovi materijali su skuplji za 24 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kažu iz švajcarske kompanije, a cene energije su gotovo dvostruko veće.

Očekuje se da će cene sirovih materijala u drugom kvartalu ponovo porasti za 10 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, što će dovesti do povećanja prodajnih cena, navode iz švajcarske kompanije.

Ova kompanija je već povećala cene za 1,5 odsto u januaru i 2,5 odsto u aprilu. Geberit planira da u naredne dve godine, nakon zaključenja trenutne šeme, pokrene novi program otkupa akcija u vrednosti do 650 miliona franaka . Nova šema otkupa bi trebalo da bude pokrenuta najkasnije u trećem kvartalu.

  • DJORDJE1

    4.5.2022 #1 Author

    To je verovatno samo trenutno stanje, sigurno će u skorijem periodu otići u rast…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    4.5.2022 #2 Author

    Najveća opasnost posle korone i ukrajinske krize po celu Evropu je recesija.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    4.5.2022 #3 Author

    Posle korone i rata ide recesija i inflacija.

    Odgovori

  • kaćica

    5.5.2022 #4 Author

    Jaka je Svajcarska nece oni to osetiti.

    Odgovori

  • TINA

    5.5.2022 #5 Author

    Kada je u Svajcarskoj tako, kako ce tek biti kod nas

    Odgovori

  • DEKSI

    5.5.2022 #6 Author

    Ne brinem za Svajcarsku.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...