Problemi sa niklom bili su samo početak krize

Sve manje robe u skladištima najveće svetske berze metala

SvetVesti

8.4.2022 09:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Sve manje robe u skladištima najveće svetske berze metala Sve manje robe u skladištima najveće svetske berze metala
Londonski berza metala (LME) još uvek se oporavlja od istorijskog pritiska nikla, a zalihe u njenim skladištima berze su pale na opasno niske nivoe,... Sve manje robe u skladištima najveće svetske berze metala

Londonski berza metala (LME) još uvek se oporavlja od istorijskog pritiska nikla, a zalihe u njenim skladištima berze su pale na opasno niske nivoe, povećavajući opasnost od daljih skokova cena praktično svih sirovina koje su na njoj listirane, od aluminijuma do cinka.

Dostupne zalihe u šest glavnih ugovora na najvećoj svetskoj berzi osnovnih metala pale su na najniži nivo od 1997. godine. Goldman Sachs Group upozorava da bakar takođe ide ka minimumu dok su se slobodno dostupne zalihe cinka smanjile za više od 60 odsto za manje od tri nedelje, pošto je Trafigura Group rezervisala velike količine. Sam nikl ostaje u opasnosti od daljih previranja.

„Čini se kao da se svake nedelje suočavamo sa novim pritiskom na LME u ovom trenutku“, komentarisao je Majkl Vidmer (Michael Widmer), šef istraživanja metala u Bank of America.

Zalihe su već opadale pošto je industrijska aktivnost porasla prošle godine, dok su globalni logistički i transportni sistemi i dalje bili u teškom stanju. Metali poput aluminijuma i cinka bili su pod pritiskom u Evropi jer su rastuće cene električne energije učinile neke fabrike neisplativima, što je dovelo do njihovog zatvaranja. U skorije vreme, zalihe od gigantskih ruskih proizvođača metala postale su manje poželjne i teže za isporuku nakon invazije na Ukrajinu.

U fizički rešenim ugovorima, kao što su LME, svaki prodavac na kratko u principu zadržava svoju poziciju do isteka ugovora kada mora da isporuči naručeni metal. U slučaju LME, taj fizički metal mora biti u obliku registrovane parcele u skladištu LME, objašnjava Bloomberg.

Kada su zalihe na LME niske, postoji manje registrovanog metala za one sa kratkim pozicijama za isporuku, pa oni moraju ili da donesu novi metal u skladišta LME ili – ako je metal u svetu takođe u nedostatku – pokriju svoju poziciju otkupom LME ugovora. Ta žurba za kupovinom je karakteristična za ovakve situacije, jedino što se sada ona dešava istovremeno za različite vrste metala.

Dok je LME nedavno uklonio zahtev da nosioci kratkih pozicija isporučuju metal, kazna za neisporuku od jedan odsto vrednosti ugovora po danu je velika.

 Smanjenje zaliha doprinosi rastućoj listi glavobolja za LME i njegove korisnike. Berza se suočava sa žestokim kritikama zbog toga kako je postupila sa niklom, kada je suspendovala tržište nakon skoka cene od 250 odsto i otkazala milijarde dolara trgovanja.

Regulatori u Velikoj Britaniji su ove nedelje pokrenuli reviziju LME. U međuvremenu, otvoreno interesovanje je opalo na tržištu pošto su investitori i trgovci smanjili svoju izloženost, ostavljajući metale izloženim nestalnim kretanjima cena dok se likvidnost smanjuje.

Tagovi
BERZA CENE
  • IVAN

    8.4.2022 #1 Author

    Situacija je sve teza i teza.

    Odgovori

  • ZVE84

    9.4.2022 #2 Author

    Kriza će tek zaživeti

    Odgovori

  • MAJALG

    9.4.2022 #3 Author

    Kakav uticaj ima ovaj haos koji ne svet izazvao podrzavajuci rat u Ukrajini.

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.4.2022 #4 Author

    Sve ce biti gore,nazalost…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...