U samo dve sesije zabeležen rast cena od 250 odsto

Na Londonskoj berzi metala obustavljeno trgovanje niklom

BerzaNovacSvetVesti

9.3.2022 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Na Londonskoj berzi metala obustavljeno trgovanje niklom Na Londonskoj berzi metala obustavljeno trgovanje niklom
Gotovo vek i po, sa tek nekoliko prekida, Londonska berza metala (LME) bila je mesto na kome se određuju globalne cene industrijskih metala od... Na Londonskoj berzi metala obustavljeno trgovanje niklom

Gotovo vek i po, sa tek nekoliko prekida, Londonska berza metala (LME) bila je mesto na kome se određuju globalne cene industrijskih metala od aluminijuma do cinka.

U utorak, 8. marta, to se promenilo. Na LME je zaustavljeno trgovanje niklom, koji se koristi za proizvodnju nerđajućeg čelika i baterija za električna vozila, nakon što su cene ovog metala skočile gotovo 250 odsto u dve sesije. Još šokantnija za mnoge na tržištu bila je najava berze da će obustaviti sve vrste trgovanja koja su pokrenuta u satima pre prekida, piše Bloomberg.

LME sada pokušava da ponovo uspostavi red na tržištu poremećenom povećanjem cena, koje je uzrokovano paničnom odlukom brokera najvećeg proizvođača nikla na svetu Tsingshan Holding Group da zatvore neke od large short pozicija (kratke pozicije – prodaja akcija po najvišoj, a kupovina po najnižoj ceni) koje je stvorila u prethodnim mesecima.

Međutim, mnogi brokeri su kritikovali odluku da se trgovanje u utorak otvori, a potom obustave ugovori koji su već bili zaključeni.

Za brokere koji učestvuju u LME ova drama je bila podsećanje na čuvenu “Limenu krizu” iz 1985. godine, kada je urušen kartel međunarodnih proizvođača nakon nemogućnosti da podrže cene lima.

Trenutno, trgovanje niklom stoji. Iz LME je stiglo saopštenje u kome se navodi da je mala verovatnoća da će se otvoriti pre kraja radne nedelje. Osim toga, kada trgovanje ponovo krene, odigravaće se u skladu sa evropskom satnicom i sa dnevnim ograničenjem od 10 odsto na promene u cenama.

I, dok bojazan da će Rusija, glavni dobavljač nikla, obustaviti isporuke podiže cene nikla, za ovaj neverovatni skok zaslužne su zapravo kratke pozicije koje su investitori, uključujući glavnog proizvođača ovog metala Tsingshan, požurili da zatvore.

Trgovci sada moraju da ulažu novac, poznat kao marža, kako bi pokrili gubitke. U okviru azijske satnice cene su sa oko 50.000 dolara narasle do iznad 100.000 dolara pre nego što je iz LME stigla vest o obustavi rada.

  • GOCA BG

    9.3.2022 #1 Author

    Desava im se repriza iz 1985 godine…

    Odgovori

  • TASIJA27

    10.3.2022 #2 Author

    Rat se odrazava na sve sektore i nikome dobro nije doneo.

    Odgovori

    • BOLEK

      21.3.2023 #3 Author

      Bas tako ovo je tek pocetak svi cemo osetiti

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...