Ugrožena proizvodnja cementa i čelične armature

Visoke cene i nedostatak materijala udar za građevinsku industriju

AnalizaNekretnineNovacSrbijaU fokusuVesti

25.3.2022 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Visoke cene i nedostatak materijala udar za građevinsku industriju Visoke cene i nedostatak materijala udar za građevinsku industriju
Čelične armature koje se koriste u građevinarstvu poskupele su za oko 50 odsto po toni u poslednjih desetak dana zbog ukrajinske krize, a usled... Visoke cene i nedostatak materijala udar za građevinsku industriju

Čelične armature koje se koriste u građevinarstvu poskupele su za oko 50 odsto po toni u poslednjih desetak dana zbog ukrajinske krize, a usled nemogućnosti nabavke hemikalija ugrožena je i proizvodnja cementa u Srbiji.

Iz Privredne komore Srbije (PKS) upozoravaju da je otežana nabavka čeličnih aramatura, kao i da se očekuje dalji rast cene. Kako navode, smanjena je ili obustavljena isporuka kupcima, a procenjuju da bi zalihe koje prodavci imaju mogle potrajati najviše dva meseca, piše Politika.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež razgovarao je sa premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima o problemima u proizvodnji rebrastog čelika i čelične armature koja se koristi u građevini.

Glavni problem je nedostatak metalnog otpada jer trenutno sakupljači u Srbiji gomilaju zalihe, što stvara probleme firmama za proizvodnju ovog građevinskog materijala koje kao sirovinu isključivo koriste metalni otpad.

Kako bi se nastavila nesmetana proizvodnja čelične armature PKS je predložila da Vlada Srbije razmotri mogućnost jednostavnijeg uvoza metalnog otpada. Drugi predlog PKS je pooštravanje inspekcijskog nadzora nad prikupljanjem i trgovinom metalnog otpada kako bi prvenstveno bile zadovoljene potrebe domaćih proizvođača.

Osim toga, sukob u Ukrajini doveo je do globalnog poremećaja tržišta hemikalija neophodnih za održavanje procesa proizvodnje cementa, pre svega gvožđe-sulfata i rastvora uree. U cementarama u Srbiji, prema podacima PKS postoje zalihe za šest meseci.

Cementare su svoje potrebe za ugljem i naftnim koksom od oko 14 miliona evra, podmirivale 50 odsto uvozom iz Rusije. Vlada Srbije na predlog PKS ubrzano radi na hitnom usklađivanju sa regulativama EU o korišćenju alternativnih goriva. Održano je nekoliko sastanaka i očekuju su rešenja koja će omogućiti nesmetanu proizvodnju cementa u Srbiji. Tržišta sa kojih je moguće da se uvezu kameni, mrki ugalj i koks su Grčka, Mađarska, Rumunija i SAD.

Nedostatak materijala podići će cenu stanova

Domaći graditelji pak navode da se cene građevinskog materijala nikada nisu vratile na nivo pre krize izazvane korona virusom, tako da su poslednja dešavanja u Ukrajini samo pojačala strah onih koji prodaju materijal da će ostati bez robe.

Direktor preduzeća Planum Ratomir Todorović kaže da je u stanogradnji čelik veoma bitan, a on je poskupeo oko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ovaj materijal utiče više od 30 odsto na cenu stana tako da se može očekivati poskupljenje stanova.

“Radovi u niskogradnji, odnosno izgradnji putne infrastrukture su u vezi sa cenom nafte. Bitumen, koji je važan materijal u gradnji puteva se pravi od nafte, a ovaj energent ima udeo u svim drugim cenama, zbog transporta robe. Svi materijali poskupljuju i ako se ne pronađe neko rešenje u skorije vreme, sve će stati. Nijedan izvođač radova ne može da finansira investitora. Sa postojećim cenama teško je poštovati prethodne ugovore, ali i planirati buduće radove i davati ponude”, smatra Todorović.

Predstavnik jedne domaće građevinske firme koja je angažovana na nekoliko državnih projekta napominje da problem nisu samo povećanje cena armatura i nabavka cementa. Problem je sve, jer su inflatorni elementi važan deo ugovora.

Domaći izvođači uglavnom su potpisali ugovore sa fiksnim cenama, što znači da nema klizne skale i promene cena tokom vremena. To je bilo moguće do korone, kada je već došlo do poremećaja i poskupljenja koja nisu bila laka za prevazilaženje.

“Međutim, sada je situacija takva da nijedno građevinsko preduzeće ne može da funkcioniše. Ugovore smo potpisali kada je cena nafte bila 20 odsto niža. Potrebno je sklopiti anekse ugovara, koji bi podrazumevali otvorene cene koje će se menjati svakog meseca. Ako bude veća inflacija, može doći do prekida rada jer niko neće moći da isprati poskupljenja”, objašnjava on.

Dodaje da su potrebne mere vlade i da očekuju da će uskoro imati sastanke sa resornim ministarstvima.

  • MAJALG

    27.3.2022 #1 Author

    Ovo je sasvim ocekivano, pogotovo sa produzetkom rata u Ukrajini… cena bi mogla samo da raste i jos vise ugrozi gradjevinsku industriju.

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #2 Author

    To za Srbiju ne bi smeo sa bude problem.

    Odgovori

  • TINA

    29.3.2022 #4 Author

    Sasvim ocekivano

    Odgovori

  • NINICA

    1.6.2022 #5 Author

    Očekivalo se da će doći do ovakve situacije.

    Odgovori

  • DUSA

    10.1.2024 #6 Author

    Snadju se oni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...