u fokusu ekonomija, demokratija, civilno društvo i klimatske promene

Predstavljen program saradnje sa Švajcarskom do 2025. godine

BiznisEkologijaInvesticijeSrbijaVesti

12.5.2022 13:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Predstavljen program saradnje sa Švajcarskom do 2025. godine Predstavljen program saradnje sa Švajcarskom do 2025. godine
„Partnerstvo koje traje – podrška u pravo vreme“ – ovako glasi poruka sa svečanosti povodom predstavljanja Švajcarskog programa saradnje sa Srbijom za period od... Predstavljen program saradnje sa Švajcarskom do 2025. godine

„Partnerstvo koje traje – podrška u pravo vreme“ – ovako glasi poruka sa svečanosti povodom predstavljanja Švajcarskog programa saradnje sa Srbijom za period od 2022. do 2025. godine.

U okviru novog Programa, švajcarska razvojna saradnja u Srbiji će se fokusirati na oblasti ekonomskog razvoja i zapošljavanja, demokratskog upravljanja i civilnog društva, kao i klimatskih promena i održivog urbanog razvoja.

Na zvaničnoj svečanosti kojom je ujedno istaknuto tri decenije dugo partnerstvo dve države, u ime Švajcarske konfederacije obratio se Ambasador Švajcarske u Republici Srbiji Urs Šmid (Urs Schmid), dok je ispred Vlade Republike Srbije govorila ministarka privrede Anđelka Atanasković.

„Ovim događajem obeležavamo početak novog paketa razvojne pomoći ukupne vrednosti od preko 90 miliona evra. To će nam omogućiti da nastavimo našu podršku reformskim naporima Vlade Srbije i srpskog društva u naredne četiri godine – od 2022. do 2025“, izjavio je ambasador Švajcarske u Republici Srbiji.

On je dodao da program saradnje bez sumnje predstavlja najvažniju osnovu bilateralnih odnosa dveju država, ali ne i jedinu.

Urs Šmid/Foto: Executive group

„Sa ukupnim iznosom od 1,7 milijardi evra između 2010. i 2021. godine, Švajcarska se svrstava među najznačajnije strane investitore u Srbiji, zauzimajući drugo mesto po važnosti prošle godine, posle Holandije i ispred Кine“, dodao je Šmid.

Ambasador Švajcarske je naglasio da je strategija jasno usmerena na postizanje Ciljeva održivog razvoja i da definiše poziciju Švajcarske u pogledu globalnih izazova i prilika kao što su digitalizacija, klimatske promene, migracije i uloga privatnog sektora.

Švajcarski parlament je definisao i tri kriterijuma za dodelu sredstava u okviru nove strategije saradnje, koja će važiti i za švajcarski program bilateralne saradnje u Srbiji.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković istakla je da je ovaj događaj značajan iskorak u jačanju ekonomske saradnje dve prijateljske zemlje, kao i da je Švajcarska Кonfederacija tokom poslednje decenije jedna od pet zemalja sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju. Ministarka je navela i da je posebno značajno to što švajcarske kompanije u Srbiji danas zapošljavaju više od 12.000 radnika.

„Posebno bih naglasila da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), samo u prva dva meseca ove godine iz Srbije u Švajcarsku ostvaren izvoz vredan od 28,9 miliona evra, što predstavlja rast od 18,9 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. U istom periodu, uvoz iz Švajcarske uvećan je za 93,3 odsto i dostigao je iznos od 86,6 miliona evra“, navela je ministarka.

Anđelka Atanasković/Foto: Executive group

Ona je dodala da prostora za dalje unapređenje saradnje Srbije sa Švajcarskom Кonfederacijom, pre svega, ima u rastu priliva švajcarskih investicija, posebno kroz grinfild projekte, ali i veći obim učešća u procesu privatizacije preduzeća iz portfolija Ministarstva privrede.

„Jedan od pokazatelja izvrsne saradnje dveju zemalja reprezentuje i potpisivanje Ugovora o donaciji nove Informacione platforme između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove zakazano za petak, 13. maj“, zaključila je ministarka.

Prezentujući postavljene ciljeve saradnje dveju država, šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske u Republici Srbiji Rihard Кoli (Richard Cohli) istakao je da program saradnje sa Srbijom predstavlja strateški okvir za nastavak donatorske podrške koju Švajcarska pruža našoj zemlji u procesu evropskih integracija.

„Novi Program saradnje sa Srbijom za period do 2025. godine zasnivaće se na četiri ključna segmenta, a to su demokratsko upravljanje i civilno društvo, ekonomski razvoj i zapošljavanje, klimatske promene i održivi urbani razvoj, kao i migracije“, rekao je Koli.

Fokus će, dodao je, biti na promociji veće inkluzivnosti građana na lokalnom nivou, njihovog učešća u demokratskim procesima, kao i na podršci ka ispunjenju ciljeva Agende 2030.

 • N.N.

  12.5.2022 #1 Author

  Dosta mi mozemo nauciti od Svajcaraca.

  Odgovori

 • DJORDJE1

  12.5.2022 #3 Author

  Biće ovo dobra saradnja, ako sve bude teklo po planu.

  Odgovori

 • GOCA BG

  12.5.2022 #4 Author

  Da naucimo od svajcaraca prvo o ekonomskom razvoju…

  Odgovori

 • NINO

  13.5.2022 #5 Author

  Ne moze mi sa njima. Ne umamo mi da prihvatamo drugacije i bolje principe, jer kod nas par ljudi kroji sudbinu cele drzave i svaki boljitak ne prihvataju.

  Odgovori

 • VERA

  14.5.2022 #6 Author

  Ovo će biti odlična saradnja, mnogo možeko od njih da naučimo.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...