naglasak na lokalnom razvoju

Potpisan sporazum Nemačke i Švajcarske o jačoj podršci upravljanju migracijama u Srbiji

EUSrbijaVesti

14.3.2022 12:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Potpisan sporazum Nemačke i Švajcarske o jačoj podršci upravljanju migracijama u Srbiji Potpisan sporazum Nemačke i Švajcarske o jačoj podršci upravljanju migracijama u Srbiji
Direktorka kancelarije Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u Srbiji Danijela Funke (Daniela Funke) i direktor Švajcarske kancelarije za saradnju (SDC) u Srbiji Rihard... Potpisan sporazum Nemačke i Švajcarske o jačoj podršci upravljanju migracijama u Srbiji

Direktorka kancelarije Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u Srbiji Danijela Funke (Daniela Funke) i direktor Švajcarske kancelarije za saradnju (SDC) u Srbiji Rihard Koli (Richard Kohli) potpisali su sporazum o partnerstvu u cilju intenzivnije podrške upravljanju migracijama, saopšteno je danas.

„Prepoznajući potrebu da se poboljša koordinacija na nivou zemlje u oblasti migracija i razvoja sa naglaskom na lokalni razvoj, podrška će biti intenzivirana kroz postojeće globalne programe koje su osmislili GIZ, Migracije za razvoj (PME), Migracije i dijaspora (PMD), kao i kroz Švajcarsko-srpsko migraciono partnerstvo i druge programe“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da Švajcarska i Nemačka žele još jednom da istaknu koliko je značajna koordinacija i saradnja u oblasti migracija i razvoja.

Koli je ocenio da ima prostora za unapređenje, posebno u oblastima nacionalnih i lokalnih migracionih politika, zapošljavanja povratnika i migranata, uključivanja dijaspore u razvoj zemlje, ali i izgradnje kapaciteta institucija sistema da se bave temom migracija.

„Ideja je da zajednički podržimo naše partnere u Srbiji, kako bismo što bolje iskoristili raspoložive resurse i uspeli u zagovaranju migracija kao razvojnom potencijalu“, rekao je Koli.

Funke je rekla da su udružili snage kako bi efektivnije i u što većem obimu pružali usluge na lokalu i otvorili više mogućnosti za zapošljavanje i ekonomski prosperitet lokalnog stanovništva i povratnika.

„Ovaj kooperativni model otvara put ka objedinjavanju aktivnosti relevantnih međunarodnih organizacija i donatora, institucija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva, zarad usmeravanja zajedničke podrške i ostvarivanja održive reintegracije stanovništva“, rekla je Funke.

Dodala je da „očekuje umrežavanje i usmeravanje svih aktivnosti kroz Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru – DIMAK, koji će od aprila ove godine otvoriti svoja savetovališta u prostorijama Migracionih servisnih centara Nacionalne službe za zapošljavanje u sedam gradova širom Srbije“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...