Ukupna tržišna vrednost nepokretnosti ne sme da pređe iznos od 1,2 miliona dinara

Koliko novca država daje porodicama za kupovinu seoskih kuća?

AgrobiznisBiznisNekretnineNovacSrbijaU fokusu

4.2.2022 14:46 Autor: Marija Jovanović 21

Koliko novca država daje porodicama za kupovinu seoskih kuća? Koliko novca država daje porodicama za kupovinu seoskih kuća?
Migracije ka većim gradovima polako prazne ruralna područja u Srbiji. U poslednjih nekoliko godina država kroz niz različitih programa daje bespovratna sredstva za ostanak... Koliko novca država daje porodicama za kupovinu seoskih kuća?

Migracije ka većim gradovima polako prazne ruralna područja u Srbiji. U poslednjih nekoliko godina država kroz niz različitih programa daje bespovratna sredstva za ostanak na selu. Ove godine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom izdvojeno je 500 miliona dinara, a na raspolaganju je još 500 miliona dinara bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga sa čitave teritorije Srbije.

“Protekle 2021. godine Ministarstvo za brigu o selu je sredstvima iz ovog programa (686 miliona dinara) obezbedilo 651 seosku kuću, koje se nalaze u 100 jedinica lokalnih samouprava, za 515 bračnih i vanbračnih parova, 81 mladog poljoprivrednika/cu i 55 samohranih roditelja sa decom”, kaže za Biznis.rs v.d. pomoćnika ministra za brigu o selu Tijana Nešić.

Na pitanje ko može da se prijavi za bespovratnu pomoć države za kupovinu kuća na selu, koji su uslovi i o kojim iznosima je reč, naša sagovornica navodi da ukupna tržišna vrednost nepokretnosti ne sme da pređe 1.200.000 dinara. Samu procenu vrši ovlašćeno lice koje u ime jedinice lokalne samouprave izlazi na teren i svojim potpisom garantuje da je kuća uslovna za život i kolika je njena vrednost.

“Interesovanje je ogromno, čak i sada, pre objavljivanja ovogodišnjeg konkursa. Ovim sredstvima očekujemo da obezbedimo dom za još oko 500 pojedinaca i porodica, a radićemo na tome da se ta sredstva sukcesivno uvećavaju u skladu sa potražnjom. Ono što je najvažnije je da je država spremna da izađe u susret svima onima koji svoju budućnost vide u selima Srbije”, ističe Nešić.

Novac za kupovinu seoske kuće sa okućnicom po konkursu se dodeljuje supružnicima i vanbračnim partnerima, samohranim roditeljma i mladim poljoprivrednicima do 45 godina života.

Foto: Pixabay.com

Oni moraju da ispune određene uslove na javnom konkursu – pre svega da su punoletni, da nemaju nekretninu na svoje ime ili da je nisu otuđili u prethodnih pet godina i da nisu u srodstvu sa prodavcem.

Takođe, kako objašnjava naša sagovornica, potrebno je da seoska kuća sa okućnicom, za čiju kupovinu podnosioci prijave konkurišu, ispunjava određene uslove, da bude uslovna za život, da se nalazi van gradskih i prigradskih naselja i da su rešeni svi imovinsko-pravni odnosi.

“Svi uslovi za konkurisanje i kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom biće detaljno naznačeni u javnom konkursu koji će biti objavljen na sajtu Ministarstva za brigu o selu i u javnim glasilima sa nacionalnom pokrivenošću, u prvom kvartalu 2022. godine”, dodaje ona.

Novi minibusevi za prevoz seoskog stanovništva

Pored podrške mladima za kupovinu seoskih kuća i podrške zadrugama, ove godine nastavlja se i sa kupovinom minibuseva za prevoz seoskog stanovništa, za šta je izdvojeno 120 miliona dinara. Ova sredstva biće rapodeljena na 17-18 najbolje rangiranih jedinica lokalne samouprave.

“Bespovratna sredstva se dodeljuju za kupovinu minibuseva koji će se koristiti isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo selo ili iz sela u gradsko ili opštinsko sedište. Podnosioci prijave su jedinice lokalne samouprave koje su dužne da obezbede vozača odgovarajuće kategorije i održavanje vozila, poput redovnog servisa i registracije”, objašnjava pomoćnica ministra za brigu o selu.

Kriterijumi za odlučivanje su, osim stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave, broj sela koji će imati benefit od realizacije ovog projekta, udaljenost sela od gradskih i opštinskih sedišta izražena u kilometrima i slično.

Kada je reč o krajevima Srbije u kojima mladi najčešće odlučuju da žive, Nešić kaže da su svi isto zastupljeni, ali da se može reći da su prošle godine bila najtraženija sela na severu Srbije – Bačka Palanka, Zrenjanin, Apatin, Kikinda, Sombor, Kula, Bač, pa do Knjaževca, Lučana, Trstenika, Vladičinog Hana i Pirota na jugu.

Podrška zadrugarstvu se nastavlja

Zа zadrugarstvo je od 2017. godine iz programa za unapređenje rada i tehnološki razvoj zadruga popularno nazvanog “500 zadruga u 500 sela” izdvojeno 2,13 miliona dinara za 207 zadruga.

Podsticaje u visini do 15 miliona dinara za stare i do 7,5 miliona dinara za novoosnovane zadruge dobile su voćarske, stočarske, ratarske, povrtarske, pčelarske, zadruge koje se bave sakupljanjem i preradom lekovitog bilja, hortikulturom i višim fazama prerade svojih proizvoda.

“Ono što je možda najznačajnije je da smo ovim programom uspeli da vratimo duh udruživanja i zadrugarstva u Srbiji, o čemu jasno svedoči podatak da je od početka sprovođenja ovog našeg programa do danas osnovano oko 1.000 zadruga, dok se u periodu pre toga godišnje gasilo u proseku 100 zadruga, a novih gotovo da nije ni bilo. Tako u Srbiji danas ima 2.910 aktivnih zadruga, od kojih 80 odsto čine zemljoradničke”, ističe Nešić.

 • TATJANA

  4.2.2022 #1 Author

  Ovo je zaista odlicno

  Odgovori

 • SANJA

  4.2.2022 #2 Author

  Ja zavrsim sa poslom i preko vikenda bezim na selo,ne treba drzava da im daje pare da ostaju na selo,vec da ulazu u poljoprivredu i stocarstvo

  Odgovori

 • Ivan

  4.2.2022 #3 Author

  Ma problem je sto ljudima treba pomoci oko mehanizacije i masina.ko zeli da zivi na selu i zivi od stocarstva i poljoprivrede.

  Odgovori

 • LUKA

  4.2.2022 #4 Author

  Ovo je odlicna motivacija za mlade bracne parove

  Odgovori

 • Vockica

  4.2.2022 #5 Author

  Treba Srbija svima da pomogne na svaki mogući način kome je to neophodno, i treba ulagati na ovakve načine u sve sto je vredno za ljude i budućnost.

  Odgovori

 • KACA

  4.2.2022 #6 Author

  Lepo je to što daju, ali nikad više neće živeti sela ko pre…

  Odgovori

 • Anna

  4.2.2022 #7 Author

  Pre nego što dođu da žive na selu prvo treba da se ozbiljno zapitaju zašto se te kuće prodaju. Zašto dosadašnji vlasnici više ne žele da žive tu? Takođe, koliko osoba koja je ceo život provela u gradu zna o životu na selu o obrađivanju zemlje i uzgoju živine ili stoke.

  Odgovori

 • JANA

  4.2.2022 #8 Author

  Jako bitna i pametna stvar ,da se podstakne zivot na selu ,a pride moze i da se napravi seoski parkic da privuce jos malo turista ,jako pametno investiranje ,podrzavam .

  Odgovori

 • SNEZANA

  4.2.2022 #9 Author

  Bilo bi lepo kada bi I sela zazivela kao nekada

  Odgovori

 • MARKO7

  4.2.2022 #10 Author

  Lepo je baš to što daju, ali od sela niču gradovi, fabrike itd. Još malo svežeg vazduha sto je ostalo nestaje

  Odgovori

 • DANIJELA

  4.2.2022 #11 Author

  Bitno je da sela zazive i da ljudi imaju osnovne uslove za zivot na selu.

  Odgovori

 • TINA

  5.2.2022 #12 Author

  Treba da na to svi imaju pravo ko zeli da zivi na selu, a ne ogranicavati kojekakvim uslovima.

  Odgovori

 • MADMAX

  5.2.2022 #13 Author

  Moraju i sistemska rešenja da postoje da bi zaživela ideja u punom kapacitetu.

  Odgovori

 • NATI29

  5.2.2022 #14 Author

  Lepa vest i treba voditi racuna o selima ali i od cega ce se tamo ziveti.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  5.2.2022 #15 Author

  Ima nade za ovu zemlju..

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  5.2.2022 #16 Author

  Mnogima ovo mnogo znači.
  Država bi zaista trebala da pomogne, ako se ima za cilj da sela ožive. U gradovima je postalo prilično tesno.

  Odgovori

 • Lolek

  5.2.2022 #17 Author

  Ne daje uopste, mesto sitno obeca ni to ne plati

  Odgovori

 • Dzebac

  5.2.2022 #18 Author

  Baš super da je pokrenuto ovako nešto . ima dosta mladih koji žele da žive na selu i u zdravijem okruženju…

  Odgovori

 • Dzebac

  5.2.2022 #19 Author

  Baš super da je pokrenuto ovako nešto.
  Dosta mladih želi da žive na selu i u zdravije okruženju…

  Odgovori

 • MAJA

  5.2.2022 #20 Author

  U gradovima je bas tesno, kada bi se ocuvala porodica prvo , onda jedna jaka velika porodica da dobije podsticaj za neko seosko domaćinstvo

  Odgovori

 • Zanko

  26.1.2023 #21 Author

  I jabi hteo na selo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *