Na konkurs koji je završen 1. novembra pristiglo 800 prijava, bespovratna sredstva odobrena za kupovinu 352 objekta

U praznim seoskim kućama ima ko da živi

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

2.11.2021 12:55 Autor: Marija Jovanović 4

U praznim seoskim kućama ima ko da živi U praznim seoskim kućama ima ko da živi
Komisija Ministarstva za brigu o selu odobrila je bespovratna sredstva za kupovinu još 115 seoskih kuća sa okućnicom na teritoriji čitave Srbije. Na konkursu... U praznim seoskim kućama ima ko da živi

Komisija Ministarstva za brigu o selu odobrila je bespovratna sredstva za kupovinu još 115 seoskih kuća sa okućnicom na teritoriji čitave Srbije. Na konkursu prednjače bračni i vanbračni parovi, njih 89, a zajedno sa samohranim roditeljima, oni će novi život početi sa svojih 125 dece.

Najniži iznos koji je dodeljen iznosi 420.000 dinara i dobila ga je porodica sa četvoro dece u opštini Sečanj, za nekretninu u selu Jarkovac, a po najskupljim nepokretnostima od 1,2 miliona dinara izdvajaju se sela opština Žagubica, Kula, Bač, Novi Bečej, Inđija, navode u Minstarstvu za brigu o selu.

Član Nacionalnog tima za preporod sela Branislav Gulan za Biznis.rs kaže da je ovo samo početak akcije, koja će pomoći da pusti krajevi ožive.

“Najpraznija područja u Srbiji su u pograničnim krajevima u blizini Mađarske, Rumunije i Bugarske. U Srbiji imamo 150.000 potpuno praznih kuća, za koje se zna ko su vlasnici, dok je 50.000 praznih kuća za koje ne može da se utvrdi vlasništvo. Prošle godine u našoj zemlji rođeno je 61.693 dece, dok je umrlo 114.954 ljudi. Preti nam opasnost da budemo pusta zemlja, država bez naroda. Glavni cilj ove akcije je da se u tih 200.00 kuća nastane mladi ljudi, da u njima živi i ožive sve te prazne krajeve Srbije”, ističe Gulan.

Prema pravilima programa, pravo na dodelu bespovratnih sredstava imaju mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici do 45 godina za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u bilo kom mestu u Srbiji.

Tokom trajanja konkursa koji je raspisan 28. juna, a završen 1. novembra, na adresu ministarstva stiglo je 800 prijava, dok je novac odobren za kupovinu 352 seoske kuće sa okućnicom.

Na konkurs su mogli da se prijave državljani Srbije, sa prebivalištem na teritoriji zemlje i bez nekretnine u vlasništvu. Iz budžeta je za ove namene izdvojeno 500 miliona dinara, a država je finansirala kupovinu seoskih kuća u vrednosti do najviše 1,2 miliona dinara po objektu.

Bespovratna sredstva nisu namenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje seoske kuće sa okućnicom, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs, kao ni za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...