iz bankarske grupacije poručuju da se "dosta toga promenilo nabolje" poslednjih godina

Credit Suisse pod istragom zbog računa povezanih s kriminalnim radnjama

NovacSvetVesti

21.2.2022 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Credit Suisse pod istragom zbog računa povezanih s kriminalnim radnjama Credit Suisse pod istragom zbog računa povezanih s kriminalnim radnjama
Credit Suisse grupacija je upravljala računima klijenata umešanih u kršenje ljudskih prava, korupciju i trgovinu drogom, prema novinskim izveštajima zasnovanim na procurelim podacima o... Credit Suisse pod istragom zbog računa povezanih s kriminalnim radnjama

Credit Suisse grupacija je upravljala računima klijenata umešanih u kršenje ljudskih prava, korupciju i trgovinu drogom, prema novinskim izveštajima zasnovanim na procurelim podacima o više od 18.000 naloga koji zajedno drže više od 100 milijardi dolara.

Anonimni uzbunjivač je tu informaciju dao nemačkom listu Sueddeutsche Zeitung, koji je podelio podatke sa neprofitnom novinarskom grupom i desetinama drugih novinskih organizacija širom sveta.

Podaci pokrivaju račune otvorene od 1940-ih pa sve do poslednje decenije, objavio je u The New York Times. U isto vreme, Guardian javlja da su neki od tih računa i dalje otvoreni.

Credit Suisse je izdao saopštenje ubrzo nakon što su ove priče objavljene, rekavši da „snažno odbacuje navode i insinuacije o namenskim praksama banke“. Rečeno je da su informacije „zasnovane na delimičnim, netačnim ili selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što rezultira tendencioznim tumačenjima poslovnog ponašanja banke“.

Oko 90 odsto ovakvih računa je zatvoreno ili je već u procesu zatvaranja, od čega je više od 60 odsto njih zatvoreno pre 2015. godine, saopštila je banka.

„Što se tiče preostalih aktivnih naloga, možemo da primenimo dužnu pažnju, preglede i druge korake vezane za kontrolu“, rekli su od strane zajmodavca iz Ciriha.

Između ostalog, NYT je pisao da je postojalo 25 računa sa ukupno oko 270 miliona dolara, koji su pripadali osobama optuženim za umešanost u zaveru oko venecuelanske državne naftne kompanije Petroleos de Venecuela. Takođe, jedan račun pripada zimbabveanskom biznismenu koji je pod sankcijama američkih i evropskih vlasti zbog njegovih veza sa vladom bivšeg predsednika Roberta Mugabea.

Guardian, pak, tvrdi, da su među vlasnicima spornih naloga i jedan dokazani trgovac ljudima sa Filipina, zvaničnik berze u Hongkongu osuđen zbog podmićivanja, korumpirani zvaničnici u nekoliko zemalja, uključujući Egipat i Ukrajinu.

„Čini se da su ove medijske tvrdnje zajednički napor da se diskredituje ne samo banka već i švajcarsko finansijsko tržište u celini, koje je pretrpelo značajne promene u poslednjih nekoliko godina“, navodi se u saopštenju grupacije Credit Suisse. „U skladu sa reformama finansijskog tržišta u celom sektoru i u Švajcarskoj, Credit Suisse je preduzeo niz značajnih dodatnih mera tokom poslednje decenije, uključujući značajna dalja ulaganja u borbu protiv finansijskog kriminala“, piše u izjavi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...