Tesla pod pritiskom tužbi po raznim osnovama

Mask dobio (još jedan) sudski poziv od Komisije za hartije od vrednosti SAD

BiznisSvetVesti

8.2.2022 12:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Mask dobio (još jedan) sudski poziv od Komisije za hartije od vrednosti SAD Mask dobio (još jedan) sudski poziv od Komisije za hartije od vrednosti SAD
Kompanija Tesla (TSLA.O) saopštila je da je primila sudski poziv od američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) u vezi sa nagodbom koja je... Mask dobio (još jedan) sudski poziv od Komisije za hartije od vrednosti SAD

Kompanija Tesla (TSLA.O) saopštila je da je primila sudski poziv od američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) u vezi sa nagodbom koja je zahtevala da se provere tvitovi izvršnog direktora Ilona Maska (Elon Musk) o materijalnim informacijama o kompaniji.

Kako otkriva agencija Reuters, sudski poziv je SEC izdala još 16. novembra, desetak dana nakon što je Mask preko društvene mreže Twitter upitao svoje pratioce da li treba da proda 10 odsto svog udela u kompaniji, što je dovelo do rasprodaje akcija i obaranja njene tržišne vrednosti.

Od tog tvita, akcije proizvođača električnih automobila pale su za gotovo četvrtinu. Akcije su u ponedeljak ujutro pale za dodatnih 1,4 odsto na 909,98 dolara.

Najnoviji poziv  SEC, koju je proizvođač automobila otkrio u podnesku o hartijama od vrednosti, povećava pritisak na Teslu od strane saveznih regulatora za bezbednost automobila u vezi sa povlačenjem vozila i istragama u vezi sa njegovim softverom za pomoć vozačima.

Mask je 2018. godine „rešio“ jednu tužbu od strane SEC, zbog njegovog tvita o kompanijskom preuzimanju, složivši se da advokati kompanije moraju unapred da odobre tvitove sa materijalnim informacijama o kompaniji.

Tesla je u decembru već bila pogođena tužbom zbog Maskovih postova na društvenim mrežama, uključujući njegovu pomenutu anketu na Twitteru o prodaji akcija koja je snizila cenu akcija kompanije.

Reuters je prošle godine izvestio da je SEC otvorio istragu o pritužbi uzbunjivača da Tesla nije na odgovarajući način obavestio svoje akcionare i javnost o rizicima od požara povezanim sa defektima sistema solarnih panela tokom nekoliko godina.

Tesla je u ponedeljak rekao da „rutinski sarađuje“ sa vladinim sudskim pozivima i drugim istragama i istragama.

U podnesku, kompanija je takođe rekla da je Kalifornijsko odeljenje za pošteno zapošljavanje i stanovanje istražilo navode o rasnoj diskriminaciji i uznemiravanju na radnim mestima Tesle i dalo obaveštenje da ima osnova da podnese građansku tužbu protiv proizvođača električnih automobila.

Tesla se već borio sa nizom tužbi za rasno zlostavljanje i seksualno uznemiravanje, a savezna porota je u oktobru naložila kompaniji da isplati 137 miliona dolara bivšem radniku po ugovoru u jednom od slučajeva.

  • ZVE84

    8.2.2022 #1 Author

    Velika kompanija, sigurno i velike greške i propusti.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    9.2.2022 #2 Author

    Bilo bi lepo kada bi i kod nas tako funkcionisala pravna država tj.pravosudje.Kod nas bi Mask pitkuio koga treba i ne bi ni platio odštetu po sudskom sporu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...