Zvaničnici Kine tvrde da amerika dovodi astronaute u opasnost

Sateliti Ilona Maska zauzimaju previše prostora u svemiru

Hi-techLifestyleSvetVesti

30.12.2021 12:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sateliti Ilona Maska zauzimaju previše prostora u svemiru Sateliti Ilona Maska zauzimaju previše prostora u svemiru
Američki milijarder i direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk), odbacio je tvrdnje da njegov satelitski projekat „Starlink Internet Services“ zauzima previše prostora u... Sateliti Ilona Maska zauzimaju previše prostora u svemiru

Američki milijarder i direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk), odbacio je tvrdnje da njegov satelitski projekat „Starlink Internet Services“ zauzima previše prostora u svemiru.

Mask je izjavio da desetine milijardi satelita mogu biti raspoređene u orbitama blizu Zemlje, piše Tanjug, pozivajući se na Financial Times.

Njegovi komentari dolaze nakon tvrdnje čelnika Evropske svemirske agencije (ESA) da Mask određuje pravila za komercijalnu svemirsku industriju.

Ranije ove nedelje, iz Kine je stigla žalba da se njena svemirska stanica našla u situacijama u kojima je bila primorana da izbegava sudare sa Starlink satelitima.

Ipak, Mask u intervjuu tvrdi da su sateliti njegove kompanije “veoma mali“ u odnosu na svemir.

On je odbacio sugestije da njegov projekat „Starlink Internet Services“ efektivno ometa ulazak konkurenata u satelitsku industriju, navodeći da u Zemljinoj orbiti ima dovoljno prostora za satelite.

„Ovo nije neka situacija u kojoj mi na bilo koji način efektivno blokiramo druge. Nismo blokirali nikoga ni u čemu“, izjavio je Mask, navodeći da nekoliko hiljada satelita predstavlja pretnju u orbiti koliko i isti broj automobila na Zemlji.

Generalni direktor ESA Jozef Ašbaher (Josef Aschbacher) je upozorio da će hiljade komunikacionih satelita koje je lansirao Starlink prouzrokovati daleko manje prostora za konkurente.

Drugi stručnjaci su istakli da su potrebne veće udaljenosti između svemirskih letelica da bi se izbegli sudari.

Naučnici su, takođe, ranije izrazili zabrinutost zbog rizika od sudara u svemiru i pozvali svetske vlade da podele informacije u vezi sa približno 30.000 satelita i drugog svemirskog otpada koji kruži oko Zemlje.

Mask je ove nedelje dospeo na naslovne strane nakon što se suočio sa osudama korisnika društvenih medija u vezi sa pritužbama iz Kine.

Kineska svemirska stanica ove godine imala je dva bliska susreta sa Starlink satelitima, tvrde zvaničnici iz Pekinga.

Incidenti su se dogodili 1. jula i 21. oktobra, navodi se u dokumentu koji je Kina ovog meseca dostavila Kancelariji Ujedinjenih nacija za svemirska pitanja.

Kina je, takođe, optužila Sjedinjene Američke Države da, ignorisanjem obaveza iz sporazuma o svemiru, dovode astronaute u opasnost.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian (Zhao Lijian) je izjavio da Kina poziva SAD na odgovornost.

Maskova kompanija SpaceX je već lansirala oko 1.900 satelita, a u planu je da raspoređivanje još nekoliko hiljada.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...