Uprkos problemima u lancu snabdevanja

Prodaja Tesla automobila porasla za 71 odsto u prošloj godini

AutomobiliNovacSvetVesti

27.1.2022 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Prodaja Tesla automobila porasla za 71 odsto u prošloj godini Prodaja Tesla automobila porasla za 71 odsto u prošloj godini
Prodaja vozila Tesla će porasti za više od 50 odsto u 2022. godini u poređenju sa prošlom godinom uprkos problemima u lancu snabdevanja, rekao... Prodaja Tesla automobila porasla za 71 odsto u prošloj godini

Prodaja vozila Tesla će porasti za više od 50 odsto u 2022. godini u poređenju sa prošlom godinom uprkos problemima u lancu snabdevanja, rekao je izvršni direktor kompanije Ilon Mask (Elon Musk). Američki proizvođač električnih automobila prijavio je rekordnih 5,5 milijardi dolara profita prošle godine.

Prodaja je porasla za 71 odsto na 53,8 milijardi dolara u 2021. godini, a kupcima je isporučeno nešto više od 936.000 vozila, prenosi BBC. Kompanija je upozorila da će se rast usporiti, jer problemi u lancu snabdevanja koji utiču na proizvodnju automobila i dalje ograničavaju njen proizvodni kapacitet.

Mask je rekao da je 2021. godina bila „probna godina za Teslu i za električna vozila uopšte“. On je istakao da se kompanija borila, kao i sve druge, sa izazovima u lancu snabdevanja, ali da je uprkos tome prošle godine uvećala proizvodnju za skoro 90 odsto. Kompanija je navela da je lanac snabdevanja „glavni ograničavajući faktor“ rasta, kao i da će verovatno to nastaviti i tokom 2022. godine.

Proizvođači automobila šrom sveta bore se sa nedostatkom mikročipova, među ostalim problemima u proizvodnji i lancu snabdevanja, iako se smatra da Tesla radi bolje od većine. Tesla koristi čipove koji su manje retki i brzo očitavaju softver, dok konkurenti usporavaju proizvodnju.

Američka kompanija, koja je počela da proizvodi električne automobile u Kaliforniji, sada ima fabrike u Kini i u Teksasu, dok je u toku izgradnja još jedne u Berlinu. Takođe, kompanija planira da ove godine otvori dve fabrike mikročipova i drugih delova, kao i novih baterija. Mask je rekao da Tesla razmatra otvaranje još fabrika u budućnosti.

Analitičari navode da je Tesla mogla da proizvede do 20 odsto vozila više u poslednjem kvartalu 2021. godine da nije bilo problema u snabdevanju. Oni takođe ocenjuju da je povećana isporuka u kombinaciji sa „impresivnom zaradom“ kompanije pokazatelj snažnog rasta potražnje za električnim automobilima.

  • Ika

    28.1.2022 #1 Author

    Bravo, elektricni automobili su buducnost

    Odgovori

  • Anna

    28.1.2022 #2 Author

    Definitivno, potražnja za električnim automobilima može da raste. Nikako da pada.

    Odgovori

  • IRINA

    28.1.2022 #3 Author

    Lepo

    Odgovori

  • BOLEK

    5.2.2023 #4 Author

    Nije samo kod njih vec svuda u svetu

    Odgovori

  • NINICA

    2.4.2023 #5 Author

    U budućnosti će biti samo električni automobili , na benzince i dizele ćemo da zaboravimo…

    Odgovori

  • SLAVICA

    27.8.2023 #6 Author

    Masala

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...