domet vožnje mogao bi da se poveća za petinu

Panasonic će uložiti 705 miliona dolara u proizvodnju nove baterije za Teslu

AutomobiliLifestyleSvetVesti

25.1.2022 16:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Panasonic će uložiti 705 miliona dolara u proizvodnju nove baterije za Teslu Panasonic će uložiti 705 miliona dolara u proizvodnju nove baterije za Teslu
Japanski Panasonic počeće da proizvodi svoju novu litijum-jonsku bateriju za Teslu od 2023. godine, sa planovima da investira oko 80 milijardi jena (705 miliona... Panasonic će uložiti 705 miliona dolara u proizvodnju nove baterije za Teslu

Japanski Panasonic počeće da proizvodi svoju novu litijum-jonsku bateriju za Teslu od 2023. godine, sa planovima da investira oko 80 milijardi jena (705 miliona dolara) u proizvodne pogone u Japanu.

Električna vozila bi mogla da postanu privlačnija za vozače jer bi domet vožnje mogao da se poveća za petinu, piše thehindu.com, pozivajući se na Nikkei.

„Proučavamo različite opcije za masovnu proizvodnju, uključujući i testnu proizvodnu liniju koju uspostavljamo ove poslovne godine. Međutim, nemamo šta da najavljujemo u ovom trenutku“, naveo je Panasonic u saopštenju dostavljenom Reutersu.

Panasonic je u oktobru predstavio bateriju formata 4680 (46 milimetara širine i 80 milimetara visine). Ona je otprilike pet puta veću od baterija koja trenutno isporučuje Tesli, i takođe se očekuje da će pomoći američkom proizvođaču električnih vozila da smanji troškove proizvodnje.

Panasonic će proizvoditi 4680 baterija u fabrici u prefekturi Vakajama u zapadnom Japanu, sa proizvodnjom od manje od 10 gigavat sati godišnje, što je ekvivalentno oko 150.000 vozila, saopštio je Nikkei.

Panasonic je jedini proizvođač naprednije Tesla baterije, a to mu daje mogućnost da bude ključni dobavljač za američku kompaniju, iako ona traži dobavljače baterija u Kini i kod nekih drugih proizvođača.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...