Istorijska odluka američke centralne banke

FED povisio referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto

BankeNovacSvetVesti

15.6.2022 20:51 Autor: Vladimir Jokanović 2

FED povisio referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto FED povisio referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto
Američka centralna banka (FED) odobrila je u sredu najveće povećanje kamatnih stopa od 1994. godine i nagovestila da će nastaviti sa njihovim podizanjem najbržim... FED povisio referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto

Američka centralna banka (FED) odobrila je u sredu najveće povećanje kamatnih stopa od 1994. godine i nagovestila da će nastaviti sa njihovim podizanjem najbržim tempom u poslednjih nekoliko decenija u pokušaju da obuzda inflaciju.

Zvaničnici FED-a proglasili su povećanje kamatne stope od 0,75 odsto, što će podići ukupnu referentnu stopu na federalne fondove na nivo između 1,5 i 1,75 odsto, prenosi Wall Street Journal.

Akcije na Njujorškoj berzi izgubile su nakon odluke FED-a neke od ranijih dnevnih dobitaka, ali su sva tri glavna američka indeksa ostala u zelenoj zoni.

FED-ov Komitet za otvoreno tržište (FOMC) istakao je svoju posvećenost smanjenju rastuće inflacije, navodeći u saopštenju nakon sastanka da je „snažno posvećen vraćanju inflacije na cilj od dva odsto.

Komitet je izmenio do sada korišćenu formulaciju da „očekuje da će se inflacija vratiti na ciljanih dva odsto i da će tržište rada ostati snažno“, prenosi CNBC.

Pojedini članovi FED-a očekuju da će do kraja tekuće godine referentna kamatna stopa dostići 3,4 procenta, što je za 1,5 odsto više od martovske procene.

Zvaničnici FED-a takođe su umanjili procenu izgleda za ekonomski rast u 2022. godini, predviđajući povećanje BDP-a za 1,7 odsto u odnosu na 2,8 odsto u martu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...