Inflacija u Americi ne pokazuje znakove slabljenja

Rast cena proizvodnje u SAD

SvetVesti

15.6.2022 13:11 Autor: Vladimir Jokanović 3

Rast cena proizvodnje u SAD Rast cena proizvodnje u SAD
Cene proizvođača u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su u maju za 10,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je posledica uticaja... Rast cena proizvodnje u SAD

Cene proizvođača u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su u maju za 10,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je posledica uticaja ubrzane inflacije na privredu. Izveštaj Ministarstva rada pokazao je da je indeks cena proizvođača, koji meri inflaciju pre nego što stigne do potrošača neznatno usporen u odnosu na prethodni mesec.

Rast indeksa bio je nešto sporiji nego u aprilu, kada je iznosio 10,9 procenata, dok je u martu bio 11,5 odsto, prenosi ABC News. Cene energije porasle su za pet odsto u odnosu na april, rast cena transporta kamionima bio je 2,9 odsto, dok su troškovi hrane ostali nepromenjeni.

Statistika pokazuje da će rastuće cene nastaviti da umanjuju kupovnu moć Amerikanaca i u narednim mesecima. Inflacija koja je stvorila značajne političke probleme predsedničkoj administraciji i demokratama u Kongresu, primorala je FED na seriju brzih povećanja kamatnih stopa, koja traje.

Izvor: New York Times

Američka vlada izvestila je prošle nedelje da je inflacija, merena indeksom potrošačkih cena, porasla u maju na novi maksimum u poslednjih 40 godina, 8,6 odsto. Troškovi benzina i hrane porasli su ove godine, kao i troškovi kupovine novih i polovnih vozila, medicinske nege i odeće.

Očekuje se da će FED u sredu povećati svoju referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto, što bi bilo najviše povećanje od 1994. godine, u pokušaju da obuzda dalji rast cena. Podaci o cenama proizvođača obuhvataju inflaciju u ranijoj fazi proizvodnje i predstavljaju signal u kom smeru će se kretati potrošačke cene.

  • MARKO7

    15.6.2022 #1 Author

    To su i očekivali…

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.6.2022 #2 Author

    Slabljenje nije ni na vidiku…

    Odgovori

  • MAJALG

    18.6.2022 #3 Author

    Ocekivano, niko usled ovakvog haosa ne zna sta ih ceka sutra jer je trziste nestabilno i ne zna se sta ce se desavati u narednom periodu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...