Negativna strana snažnog ekonomskog oporavka

Inflacija u SAD dostigla 8,6 odsto u maju

SvetVesti

10.6.2022 15:42 Autor: Vladimir Jokanović 7

Inflacija u SAD dostigla 8,6 odsto u maju Inflacija u SAD dostigla 8,6 odsto u maju
Međugodišnja inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama u maju dostigla je 8,6 odsto, što je novi najviši nivo u poslednje četiri decenije, saopštilo je u... Inflacija u SAD dostigla 8,6 odsto u maju

Međugodišnja inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama u maju dostigla je 8,6 odsto, što je novi najviši nivo u poslednje četiri decenije, saopštilo je u petak američko Ministarstvo rada.

Visoka inflacija je negativna strana snažnog rasta u SAD, delimično podstaknuta niskim kamatnim stopama i vladinim finansijskim podsticajima protiv uticaja pandemije Covid-19, prenosi Wall Street Journal. Godišnja stopa inflacije naglo je porasla od drugog kvartala prošle godine, kada se ubrzao oporavak američke privrede.

To je doprinelo poremećajima u snabdevanju i drugim neravnotežama, čiji je pritisak na cene potrajao duže nego što su očekivali kreatori politike. Takozvani osnovni indeks potrošačkih cena koji isključuje hranu i energiju porastao je za 0,6 odsto u odnosu na april, odnosno za šest odsto u odnosu na maj prošle godine.

Izvor: New York Times

Brojke potvrđuju da je inflacija i dalje ubrzana, kao i da će FED, koji se obavezao na povećanje kamatne stope za po pola procentnih poena na svoja dva naredna sastanka, počevši od iduće nedelje, morati da zadrži agresivan pristup i u septembru.

Rekordne cene benzina i nepovoljni geopolitički faktori prete da održe inflaciju na visokom nivou tokom narednih meseci, što sugeriše da će FED morati dugo da koči ekonomiju. Cene energije porasle su za 34,6 odsto u odnosu na maj prošle godine, a benzin je poskupeo čak za 49 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...