Američka ministarka finansija priznala grešku

Jelen: Nisam dobro procenila inflaciju

SvetVesti

1.6.2022 19:53 Autor: Vladimir Jokanović 6

Jelen: Nisam dobro procenila inflaciju Jelen: Nisam dobro procenila inflaciju
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) priznala je da nije predvidela koliko dugo će visoka inflacija nastaviti da muči američke potrošače dok predsednička... Jelen: Nisam dobro procenila inflaciju

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) priznala je da nije predvidela koliko dugo će visoka inflacija nastaviti da muči američke potrošače dok predsednička administracija radi na obuzdavanju sve veće političke odgovornosti.

„Mislim da sam tada pogrešila u vezi puta kojim će inflacija krenuti. Došlo je do neočekivanih i velikih šokova u privredi koji su povećali cene energije i hrane, i pogoršali uska grla u snabdevanju, što je loše uticalo na našu ekonomiju. Nisam u to vreme to razumela u potpunosti, ali to sada prepoznajemo“, rekla je Jelen za CNN.

Jelen i drugi američki zvaničnici svojevremeno su predstavili inflaciju kao privremenu nuspojavu povratka ekonomije u normalu nakon pandemije, ukazujući na zastoje u lancima snabdevanja i potražnju koja nadmašuje ponudu. Ipak, mesecima kasnije, inflacija je na najvišem nivou u poslednjih 40 godina.

Prema saopštenju Ministarstva finansija, Jelen pre 18 meseci kada je dala ocenu tadašnje inflacije nije mogla da predvidi rat u Ukrajini, širenje nekoliko varijanti Covid-19 i zaključavanja u Kini. Ona je takođe istakla visoku stopu zapošljavanja, kao i da je cilj vlade da održi stabilan ekonomski rast.

Foto: Tanjug/AP

Nedavni ekonomski pokazatelji podigli su optimizam da je inflacija možda dostigla maksimum u martu, iako ekonomisti upozoravaju da bi moglo da prođe dosta vremena pre nego što se inflacija vrati u normalne okvire. Napori Bele kuće da utiče na preokret smera inflacije osnaženi su sastankom u Ovalnom kabinetu predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) sa Jelen i predsednikom FED-a Džeromom Pauelom (Jerome Powell).

Ministarka je navela da je Bajden nagovestio da snažno veruje u podršku nezavisnosti FED-a da preduzme neophodne korake sa prioritetom da snizi inflaciju. FED na čelu sa Pauelom kritikovan je kao spor u obuzdavanju visoke inflacije. FED je u međuvremenu povećao kamatne stope za pola procentnog poena, prvi put od 2000. godine i prekinuo je hitnu podršku privredi. Američka centralna banka, takođe je signalizirala nastavak povećanja kamata u tekućoj godini.

Foto: Tanjug/AP

Jelen, Pauel, ali i mnogi drugi američki zvaničnici pokušali su da pošalju poruku da je Bajdenova administracija posvećena snižavanju cena benzina, hrane i stanova, jer su to uzroci dramatičnog pada Bajdenovog rejtinga. Jelen je istakla da predsednik zna „koliko važan i ogroman teret inflacije“ osećaju američka domaćinstva.

Premda nije uobičajeno da predsednik SAD podržava FED u podizanju kamatnih stopa u izbornoj godini, Bajden je prihvatio monetarno pooštravanje, jer su visoke cene postale ekonomski i politički problematične za Belu kuću i Demokratsku stranku, prenosi Financial Times.

Bajden je ocenio da su „predsedavajući Pauel i drugi članovi FED-a u ovom trenutku laserski fokusirani na rešavanje pitanja inflacije kao i ja“. On je dodao da je uveren da će monetarna politika „rešiti krizu za američki narod“. Bajdena i Demokratsku stranku u novembru očekuju izbori za Kongres, a prema procenama biće im potreban bolji rejting od trenutnog kako bi tamo zadržali kontrolu.

  • GOCA BG

    1.6.2022 #1 Author

    Bajdenu rejting opada iz dana u dan…

    Odgovori

  • MARKO7

    2.6.2022 #2 Author

    Ne samo ona, niko od nas je nije dobro procenio….

    Odgovori

    • Bella

      3.6.2022 #3 Author

      tek je necemo proceniti za pola godine

      Odgovori

  • SUNCOKRET

    2.6.2022 #4 Author

    Normalno da nije, kad i ona i predsednik imaju po 100 godina. HA, HA, HA

    Odgovori

  • IVAN

    2.6.2022 #5 Author

    Niko nije dobro procenio.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    3.6.2022 #6 Author

    Idi u penziju, odavno si trebala…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...