Agresivna politika američke centralne banke

FED sprema nova povećanja kamatnih stopa

BankeNovacSvetVesti

26.5.2022 08:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

FED sprema nova povećanja kamatnih stopa FED sprema nova povećanja kamatnih stopa
Zvaničnici američkih Federalnih rezervi razgovarali su o mogućnosti da centralna banka zauzme „restriktivni“ politički stav, kako bi se efikasnije borili protiv inflacije putem agresivnijih... FED sprema nova povećanja kamatnih stopa

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi razgovarali su o mogućnosti da centralna banka zauzme „restriktivni“ politički stav, kako bi se efikasnije borili protiv inflacije putem agresivnijih povećanja kamatnih stopa, ali su istovremeno zabrinuti da bi to moglo da ometa snažan oporavak na tržištu rada.

Nakon što je ranije ovog meseca podigla referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena (50 baznih poena), investitori bi trebalo da očekuju još ovih mera, pokazao je zapisnik sa sastanka centralne banke u sredu. Kamatne stope su tradicionalno podizane za četvrtinu procentnog poena, prenosi CNN.

„Većina učesnika procenila je da bi povećanje od 50 baznih poena u ciljanom opsegu verovatno bilo prikladno na sledećih nekoliko sastanaka“, navedeno je u zapisniku sa sastanka Federalnog odbora za otvoreno tržište iz maja.

FED je ranije ovog meseca povisio kamatnu stopu za 50 baznih poena, prvi put u poslednje dve decenije.

Analitičari procenjuju da će uslediti još dva povećanja kamate od po 50 baznih poena tokom nekoliko sledećih sastanaka FED, jer ako bi bilo manje povećanje, onda bi tržište moglo da zaključi da FED ne shvata ozbiljno visoku inflaciju.

Sledeći sastanci FED za utvrđivanje monetarne politike zakazani su za sredinu juna, kraj jula i kraj septembra.

Predsednik FED Džerom Pauel (Jerome Powell) u više navrata je naglašavao grubost instrumenata monetarne politike i da je potrebno vreme da bi oni proizveli efekat. Uporedo sa tim, američka centralna banka pokušava da ohladi ekonomiju, a da je ne gurne u recesiju.

Nakon što je američki BDP opao u prvom kvartalu, ekonomisti su počeli da strahuju od ulaska u recesiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...