Zaoštravanje monetarne politike američke centralne banke

Najveće povećanje kamatne stope FED-a od 2000. godine

BankeNovacSvetVesti

4.5.2022 21:50 Autor: Vladimir Jokanović 7

Najveće povećanje kamatne stope FED-a od 2000. godine Najveće povećanje kamatne stope FED-a od 2000. godine
Federalne rezerve povećale su u sredu referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena, u skladu sa tržišnim očekivanjima. Pored toga američka centralna banka predstavila... Najveće povećanje kamatne stope FED-a od 2000. godine

Federalne rezerve povećale su u sredu referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena, u skladu sa tržišnim očekivanjima. Pored toga američka centralna banka predstavila je program u kojem će na kraju smanjiti svoju imovinu u obveznicama za 95 milijardi dolara mesečno.

Promena kamatne stope najveća je od 2000. godine, a uvedena je kao odgovor na rastuće inflatorne pritiske, prenosi CNBC.

Predsednik FED Džerom Pauel (Jerome Powell) istakao je posvećenost smanjenju inflacije, ali je napomenuo da povećanje stope za 75 baznih poena „nije nešto“ što FED aktivno razmatra.

„Inflacija je previsoka i mi razumemo poteškoće koje izaziva, krećemo ekspeditivno da je oborimo“, rekao je Pauel tokom konferencije za novinare, navodeći da želi „direktno da se obrati američkom narodu“.

„Snažni smo i posvećeni obnavljanju stabilnosti cena“, izjavio je Pauel.

Odluka je doneta nakon dvodnevnog sastanka o monetarnoj politici, a kamatne stope sada su u ciljanom rasponu od 0,75 i jedan odsto. Zajedno sa napuštanjem imovine to predstavlja najagresivnije pooštravanje monetarne politike u poslednje dve decenije u cilju hitnog smanjenja ekonomskog podsticaja koji doprinosi rastu cena, prenosi Wall Street Journal.

Vrednosti akcija su se kolebale, a prinosi trezora ostali su stabilni nakon što je FED objavio svoju odluku.

Tržište sada očekuje da će centralna banka nastaviti agresivno da povećava kamatne stope u narednim mesecima, a Pauel je nagovestio da bi povećanja od 50 baznih poena „trebalo da budu na stolu na sledećih nekoliko sastanaka“.

  • SANJA

    4.5.2022 #1 Author

    Sve gore i gore vreme nam dolazi

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    4.5.2022 #2 Author

    Štampanje dolara bez pokrića mora kad rad da izađe na videlo i dovede do inflacije, koliko god ratova izazivali to sve stvara samo trenutna pomeranja i odlaganja.

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.5.2022 #3 Author

    Dosada nije,jer se niko nije zamerio Rusiji…

    Odgovori

  • kaćica

    5.5.2022 #4 Author

    Svuda se sve lako menja.

    Odgovori

  • DJORDJE1

    5.5.2022 #5 Author

    I njihova ekonomija slabi zbog trenutne situacije u svetu….

    Odgovori

  • DEKSI

    5.5.2022 #6 Author

    I kod njih promene.

    Odgovori

  • MARKO7

    5.5.2022 #7 Author

    Zna se da nam iz dana u dan sve gore i gore dolazi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...