Bez promena na čelu američke centralne banke

Pauel ponovo imenovan za predsednika FED

BankeNovacSvetVesti

13.5.2022 08:29 Autor: Vladimir Jokanović 2

Pauel ponovo imenovan za predsednika FED Pauel ponovo imenovan za predsednika FED
Američki Senat potvrdio je drugi četvorogodišnji mandat predsedavajućem Federalnih rezervi Džeromu Pauelu (Jerome Powell) za koji se procenjuje da će biti teži od prvog,... Pauel ponovo imenovan za predsednika FED

Američki Senat potvrdio je drugi četvorogodišnji mandat predsedavajućem Federalnih rezervi Džeromu Pauelu (Jerome Powell) za koji se procenjuje da će biti teži od prvog, jer se centralna banka suočava sa navećom inflacijom u poslednjih 40 godina.

Pauelova nominacija odobrena je u četvrtak dvopartijskim glasanjem 80:19, kao što se očekivalo, jer već mesecima uživa podršku i republikanaca i demokrata uprkos nelagodnosti zbog inflacije i agresivnog povećanja kamatnih stopa, pomoću kojeg FED pokušava da umiri pritiske na cene, prenosi Wall Street Journal.

Pauel je upozorio da bi stavljanje inflacije pod kontrolu mogao da izazove određene ekonomske bolove, ali da ostaje njegov glavni prioritet. On je rekao da ne može da obeća takozvano meko sletanje za ekonomiju, jer FED podiže kamate kako bi smanjio povećanje cena.

„Dakle, meko sletanje je zapravo samo vraćanje na inflaciju od dva procenta uz istovremeno održavanje snažnog tržišta rada. Prilično je izazovno to postići upravo sada, iz nekoliko razloga“, rekao je Pauel.

On je ocenio da će izbegavanje recesije koja često prati agresivno pooštravanje monetarne politike biti izazov, prenosi CNBC.

Prema rečima prvog čoveka FED – „neće biti lako“, jer se centralna banka suočava sa velikim izazovima.

„Bez obzira na to, mislimo da postoje putevi kojima možemo da stignemo tamo“, rekao je Pauel. Njegov drugi mandat potvrđen je nakon sedam meseci od kada je predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) predložio njegovu nominaciju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...